Αντιμέτωποι με έναν μεγάλο προβληματισμό βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί καθώς το έκτο κύμα της πανδημίας καλπάζει και η πίεση στο ΕΣΥ αργά αλλά σταθερά αυξάνεται. Από τη μια θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αν λαμβάνονταν εν μέσω θέρους μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα αποδεικνυόταν καταστροφικό για την οικονομία αλλά από την άλλη γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μένουν απαθείς μπροστά στη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.

Ήδη, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 16% μόλις μέσα σε μία εβδομάδα και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου.

Τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα με το Σχέδιο Κλιμάκωσης κλινών ενηλίκων με κορονοϊό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την αρχή της εβδομάδας από το υπουργείο Υγείας. Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι η πίεση θα αυξηθεί και άλλο, δεδομένου ότι τα μοντέλα των ειδικών δείχνουν πως οι σκληροί δείκτες θα αυξηθούν και θα δούμε αριθμούς που είχαμε ξεχάσει σε νεκρούς και διασωληνωμένους.

Ήδη έχουν δεσμευθεί επιπλέον 101 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία Σωτηρία, Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ. Στον χορό της επιφυλακής έχουν μπει και οι ιδιωτικές κλινικές με μεγάλους ιδιωτικούς Ομίλους να έχουν παραχωρήσει 45 κλίνες.

Τα «καμπανάκια» Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας

Το πόσο προβληματίζει τους επιστήμονες το φθινόπωρο φάνηκε από τα όσα είπε χθες ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας διαδικτυακά στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Ο καθηγητής, ο οποίος είναι ο κύριος στρατηγικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία ξεκαθάρισε κατ’ αρχήν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και μάλιστα ήρθε για να μείνει. Όπως και το ECDC έτσι και ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η πέμπτη μετάλλαξη που θα σημάνει συναγερμό.

Δεν έμεινε όμως μόνο στις διαπιστώσεις. Ζήτησε νέα γενιά εμβολίων για να τα βγάλουμε πέρα με τις νέες παραλλαγές και κάλεσε τους πολίτες άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να ακούσουν τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και να σπεύσουν να προχωρήσουν στη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους.

Χωρίς να τρέφει αυταπάτες ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν πολύ απλά γιατί έχει κουραστεί η κοινωνία και όχι μόνο η ελληνική παραθέτοντας έναν από τους λόγους που σε όλη την Ευρώπη ακολουθούν την ίδια γραμμή.