Ανησυχεί τους ιολόγους η εμφάνιση μιας ακόμη άκρως μεταδοτικής παραλλαγής της Omicron, η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η παραλλαγή BA.2.75 – με το παρατσούκλι «Κένταυρος» (Centaurus) – εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου.

Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα – και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και αντικαθιστά γρήγορα την παραλλαγή BA.2 που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη σε πολλές χώρες.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι βουλευτές στη Βρετανία ζήτησαν διπλάσιες προσπάθειες για να πείσουν τα σχεδόν 3 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία που δεν έχουν κάνει ακόμη ούτε μία δόση εμβολίου κατά της Covid, να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

H BA.2.75 έχει ανιχνευτεί σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τη χαρακτήρισε «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι αδύναμα ή δεν έχουν ακόμη έχει αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονάς του, Δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξη και την ευρεία γεωγραφική εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν ειδοποιηθεί από τον τεράστιο αριθμό επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75, σε σχέση με τη BA.2, από τις οποίες είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να εξελίξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών, είπε ο Δρ Stephen Griffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Δεν είναι τόσο οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός/ο συνδυασμός», είπε ο Δρ Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε το Omicron ως πιθανή ανησυχία τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η αποτέλεσμα της εμφάνισης τόσων πολλών μεταλλάξεων μαζί – δίνει στον ιό μια ιδιότητα «μπαλαντέρ» όπου το άθροισμα των μερών θα μπορούσε να είναι χειρότερο από τα μέρη μεμονωμένα.

«Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος για αυτό που έρχεται μετά τη BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανότατα κάτι που θα έχουμε στη συνέχεια, δηλαδή μια «παραλλαγή μιας παραλλαγής».