Αυτό που πολλοί ειδικοί φοβόντουσαν δυστυχώς έγινε πραγματικότητα. Η χώρα μας ακολουθώντας την πορεία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που χαλάρωσαν τα μέτρα κατά της πανδημίας βιώνει ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού με τα κρούσματα να εκτοξεύονται και να φτάνουν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε πολλές εβδομάδες.

Τα πάνω από 20.000 κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν χθες Τρίτη, δεν ανησυχούν όμως τόσο τους επιστήμονες όσο ο αριθμός των διασωληνωμένων. Από αυτόν θα κριθούν πολλά, έλεγε μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων στο Νewsbeast γιατί όσο ο δείκτης αυτός αυξάνεται τόσο πιέζεται το ΕΣΥ.

Συζήτηση για επαναφορά έστω και κάποιων από τα μέτρα δεν γίνεται προς το παρόν, καθώς η τουριστική σεζόν βρίσκεται λίγο πριν το απόγειό της, και η Ελλάδα όπως και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας αναμένει να δει τι θα πράξουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό το κύμα πάντως δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του και δεν αποκλείεται να δούμε το επόμενο διάστημα τα κρούσματα να αγγίζουν ακόμα και τις 30.000. Τα μοντέλα που μελετούν κορυφαίοι επιστήμονες δυστυχώς δείχνουν ότι αναπόφευκτα θα υπάρξει εκρηκτική αύξηση των διασωληνωμένων έως τα τέλη Ιουλίου. Ήδη οι εισαγωγές σε απλές κλίνες έχουν αυξηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αυτό, αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει ότι τα νοσοκομεία, θα αναγκαστούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος σε μια επιβαρυμένη περίοδο με τον πληθυσμό σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω τουρισμού να είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος από τα κανονικά επίπεδα.

Οι ειδικοί συνεδρίασαν την Τρίτη και μελέτησαν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά δεν προχώρησαν σε εισήγηση για την λήψη μέτρων, καθώς έκριναν ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Και σημειώνουν ότι θα ελεγχθεί ακόμα περισσότερο, αν ο κάθε ένας από εμάς κάνει ένα βήμα πίσω και δείξει περισσότερη προσοχή φέρνοντας πάλι στην καθημερινότητά του το μόνο «όπλο»που βοήθησε σε πολλά κύματα και λειτούργησε ως ανάχωμα στην διασπορά, το οποίο δεν είναι άλλο από την χρήση της μάσκας ειδικά σε κλειστούς χώρους αλλά και σε περιπτώσεις συγχρωτισμού ακόμα και σε ανοικτούς χώρους.