Νέα στοιχεία για την δράση των Ρώσων υπερεθνικιστών που βρέθηκαν στη Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος φέρεται να προκύπτουν, καθώς καταγγελίες αναφέρουν ότι βρίσκονται στο υπό κατάληψη κτήριο της Μονής.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Μονής esphigmenou.gr, τα στοιχεία είναι συνέχεια των καταγγελιών που έκανε ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, ο οποίος είχε αναφέρει πως «υπάρχουν σχέσεις των καταληψιών με Ρώσους υπερεθνικιστές, νοσταλγούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «οι ΓΟΧ καταληψίες για “να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγηταδιέδωσαν στα ΜΜΕ πως δέχονται όλους τους επισκέπτες και πως δεν κάνουν διακρίσεις στο ποιος μπαίνει στην μονή.

Αυτές οι δηλώσεις όμως δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα για τους εξής λόγους:

-Επί μακρόν ήταν κρεμασμένο ρωσικό στρατιωτικό λάβαρο στο αρχονταρίκι του κατειλημμένου κτηρίου.

Στην κατάληψη δεν μπορεί να μπει όποιος θέλει. Μόνο αν είναι συστημένος ή συμφωνεί μαζί τους μετά από μικρή κατήχηση περί των ιδεών τους και αφού πάρει έγκριση από τον αρχηγό της κατάληψης.

-Οι καταληψίες ελέγχουν ποιος μπαίνει μέσα και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους ή φέρει λάβαρα και λοιπά στοιχεία με τα οποία διαφωνούν, στην οποία περίπτωση τους ζητούν να τα μαζέψουν».

Παράλληλα, αναφέρει πως «ο αρχηγός της κατάληψης παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό δελτίο λέγοντας την γελοία δικαιολογία, πως άνοιξε τις πόρτες του μοναστηριού στους σημαιοφόρους Ρώσους εθνικιστές, διότι διψούσαν και ήθελαν νερό. Όμως, όπως κατεγράφη σε βίντεο, οι Ρώσοι εθνικιστές πήγαν αρχικά ως την πόρτα της Μονής, όπου μίλησαν με τους φύλακες της κατάληψης, έλειψαν για αρκετή ώρα, καθώς καταγράφεται ότι πήγαν ως το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου Πετσέρσκι και μετά επέστρεψαν στο κτήριο της Μονής, όπου τους επέτρεψαν την είσοδο με υψωμένη την σημαία, παρουσία ρωσόφωνου καταληψία».

Επισκέψεις Κοζάκων και Ρώσων εθνικιστών

Επίσης, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί το υπό κατάληψη κεντρικό κτήριο της Μονής μας Ρώσοι Κοζάκοι εθνικιστές με τις στρατιωτικές τους στολές. Η επίσκεψη έγινε συνοδεία κάποιων ιερέων που ήταν μαζί τους. Οι Ρώσοι Κοζάκοι είναι σώμα πολιτοφυλακής, κάνουν περιπολίες και παρεμβαίνουν υπέρ των συμφερόντων της ρωσικής εξουσίας. Στέλνουν τα μικρά παιδάκια σε ειδικά σχολεία, όπου φορούν στρατιωτικές στολές, εκκολάπτοντας τον μιλιταρισμό και τον ακραίο εθνικισμό. Με αυτούς τους φονταμενταλιστές εθνικιστές φωτογραφήθηκαν περιχαρείς οι καταληψίες της Μονής μας. Άλλωστε, οι ιδεολογίες τους είναι παρόμοιες. Ιερός πόλεμος, θάνατος για τους άλλους και κατάχρηση ορθοδόξων συμβόλων».

«Το Άγιο Όρος, γενικότερα, συχνά επισκέπτονται ομάδες Ρώσων εθνικιστών. Για παράδειγμα, μία από αυτές τις ομάδες είναι το εθνικιστικό κίνημα “40 σαραντάρια“, η οποία έχει προβάλει ιδιαιτέρως τις επισκέψεις της στο Άγιο Όρος. Είναι ένα κίνημα που προωθεί την χρήση πυροβόλων όπλων και την πυγμαχία σε μικρά παιδιά, υβρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και υποστηρίζει ενεργά τον πόλεμο κατά των Ουκρανών», προσθέτει στη συνέχεια.

Ακόμη, η Μονή Εσφιγμένου τονίζει πως «όλες αυτές οι εθνικιστικές ομάδες λειτουργούν σε συνεργασία με το καθεστώς της Μόσχας. Είτε ευλογούνται από τον Ρώσο πατριάρχη είτε δέχονται συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Στην Ρωσία, όπως είναι γνωστό, η εξουσία δεν ανέχεται ομάδες που λειτουργούν αντίθετα με το συμφέρον της».