Αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται για την τρέχουσα πρόσληψη άνω των 1.500 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), στο πλαίσιο της σταδιακής μετεξέλιξης του ελληνικού Στρατού σε ημιεπαγγελματικό, με την προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στους τρεις Κλάδους και στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων να λαμβάνει παράταση έως τις 24 Ιουνίου. Στην παρούσα φάση θα προσληφθούν 1.030 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, 308 στο Πολεμικό Ναυτικό, 281 στην Πολεμική Αεροπορία και 20 στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.  

Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει τη συνολική πρόσληψη 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών σε βάθος πενταετίας, χωρίς αυτό ωστόσο να επηρεάζει την αύξηση της θητείας των οπλιτών στους 12 μήνες για όλα τα Σώματα που εφαρμόζεται εδώ και έναν χρόνο. Εκτιμάται ότι με τις νέες προσλήψεις ο ελληνικός στρατός θα μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτος και σε μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενώ εν μέρει θα λύσει και το πρόβλημα του δημογραφικού που έχει προκύψει εδώ και αρκετά χρόνια, αφού από τη στιγμή που μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας μας, μειώνονται εκ των πραγμάτων και οι φαντάροι που υπηρετούν τη θητεία τους.

Η κυβέρνηση συζητούσε το ζήτημα των χιλιάδων προσλήψεων στον Στρατό από το 2019 αλλά οι οριστικές αποφάσεις ελήφθησαν το καλοκαίρι του 2020, μετά τη σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο. Τότε, που όπως αποκάλυψε ο απερχόμενος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρυ Πάϊατ, φθάσαμε ένα βήμα πριν την πολεμική σύγκρουση.