Το ενδιαφέρον των σεισμολόγων προκαλεί ξανά η Θήβα, από το βράδυ της Κυριακής στις 20:30 περίπου (27/3/2022), όταν και σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Στις 11.25 ήρθε και νέα σεισμική δόνηση των 3,1 Ρίχτερ αυτή τη φορά στα ανατολικά της πόλης. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων και σημειώθηκε έξι χιλιόμετρα ανατολικά της Θήβας.

Μιλώντας στο Newsbeast, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας δήλωσε πως αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τώρα στην Θήβα είναι οι τελευταίες εξάρσεις, τα τελευταία σκιρτήματα ενός φαινομένου που έχει απασχολήσει έντονα του σεισμολόγους. «Η εκτίμηση μου είναι το θέμα της Θήβας πηγαίνει πια σε αποδρομή. Είναι μια παροξυσμική φάση στα τελειώματα της» μας είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ευθύμης Λέκκας
Ευθύμης Λέκκας

Τι λέει για την σεισμογενή περιοχή ο Κώστας Παπαζάχος

Την εκτίμησή του για ο, τι συμβαίνει στην περιοχή μας έδωσε και ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. Όπως μας είπε ο ίδιος: «H Θήβα είναι μια υπόθεση που μα απασχολεί έντονα από τον περασμένο Ιούλιο. Η ευρύτερη περιοχή έχει πολλά ρήγματα. Σε ένα σημείο εξ’ αυτών υπάρχει μια διέγερση η οποία οδηγεί σε περιόδους εξάρσεων.

Φαίνεται όμως ότι η συγκεκριμένη διέγεραη προέρχεται από μια δευτερεύουσα δομή του ρήγματος, η οποία δεν είναι και τόσο μεγάλη και αυτό είναι το αισιόδοξο της υπόθεσης. Μιλάμε δηλαδή για μια ζώνη που δεν έχει τόσο μεγάλο μήκος και δεν είναι και πολύ σημαντική. Το ότι όμως κοντά και γύρω από την Θήβα υπάρχουν μεγάλες ρηξιγενείς δομές, αυτό είναι ένα γεγονός.

Κώστας Παπαζάχος

«Πάντως, την επίμονη δραστηριότητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στη χώρα μας. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η δραστηριότητα κράτησε κάποιους μήνες, σε άλλες όμως διήρκησε ακόμα και χρόνια. Στα Ψαχνά Ευβοίας για παράδειγμα, το 2001 η αντίστοιχη δραστηριότητα κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, μέχρι το 2003».

«Η Θήβα απαιτεί εγρήγορση»

Κατά τον κο Παπαζάχο, το ότι αυτές οι εξάρσεις είναι συνηθισμένες στον ελληνικό χώρο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει και εγρήγορση. Όπως μας είπε ο ίδιος: «Για το συγκεκριμένο θέμα της Θήβας έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήδη από το 2021 και έχει βγάλει ειδική σχετική απόφαση από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέσα σε αυτό το πόρισμα αναφέρεται ότι αυτή η Θήβα έχει δώσει μέσα σε λίγο καιρό εκατοντάδες σεισμούς. Ακόμα, σημειώναμε ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ισχυρότερου σεισμού και πως δεδομένης της κατάστασης θα πρέπει να υπάρχει από τους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένο σχέδιο. Οι ενέργειες περιγράφονται και στο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας ‘Ξενοκράτης’, αλλά και στο σχέδιο ‘Εγκέλαδος’. Η Θήβα πρέπει να είναι σε αυξημένη επιφυλακή και να είναι προπονημένη στα σχετικά σχέδια. Γι’ αυτό άλλωστε και στην ευρύτερη περιοχή έχουν τοποθετηθεί και πρόσθετοι σεισμογράφοι.

Σεισμογράφος

«Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για περιοχή με ισχυρό ιστορικό σεισμικότητας. Εκεί έχουν σημειωθεί σεισμοί ακόμα και της τάξης των 6, 5 ρίχτερ αλλά και σεισμοί που προκάλεσαν σημαντικές βλάβες. Ο σεισμός του 1853 ήταν 6,5 ρίχτερ και είχε ως αποτέλεσμα 11 νεκρούς και 60 τραυματίες. Το 1893 ήρθε και σεισμός των 6,2 ρίχτερ και κατέστρεψε το 75% των σπιτιών της Θήβας. Η πόλη στα τέλη του 19ου αι.- αρχές 20ου αι. χτίστηκε από την αρχή και για αυτό τα κτίρια της πια είναι αρκετά παλιά, με κακή ποιότητα».