Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προχώρησε σε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των υλικών στην περιοχή της ιδιωτικής επιχείρησης στον Ασπρόπυργο.

Συγκεκριμένα με φορητό αναλυτή έγιναν στιγμιαίες ενδεικτικές μετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο 2,5 m στην περιοχή περιμετρικά του εργοστασίου από 100 έως 400μ .

Στα σημεία που βρίσκονται προς την κατεύθυνση του ανέμου καταγράφηκαν στιγμιαίες τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων κατά πολύ μεγαλύτερες από τιμές που ορίζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (μέση τιμή 25 g/m3/24h) και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέση τιμή 25 g/m3/έτος).

Αν και η σύγκριση στιγμιαίων τιμών με μέσες η ημερήσιες ή ετήσιες τιμές δεν είναι απολύτως δόκιμες επιστημονικώς εντούτοις αναδεικνύουν την εμφάνιση υψηλών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων προερχόμενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς.

Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμει σε ό,τι της ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής.