Πρωταρχικό μέλημα είναι η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης από τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στο Περιβάλλον λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά την επίσκεψή στην ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο όπου ξέσπασε πυρκαγιά το Σάββατο.

Η κ Δούρου πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κάλεσε ειδικούς επιστήμονες για την μέτρηση της μόλυνσης και των επιπτώσεων της, ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του Περιβάλλοντος».

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ευάγγελος Γερασόπουλος, τον οποίο συναντήσαμε με την ομάδα του να διενεργεί δειγματοληπτικές μετρήσεις περιμετρικά της φωτιάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά επιβαρυμένη από την καύση όλων αυτών των ποσοτήτων από εύφλεκτα βιομηχανικά υλικά. Απέφυγε, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω εκτιμήσεις παραπέμποντας στα τελικά αποτελέσματα. «Τώρα» είπε «θα γίνει χαρτογράφηση των συγκεντρώσεων της ρύπανσης και με τα ειδικά φίλτρα στα εργαστήρια θα εξετάσουμε τη σύσταση των μικροσωματιδίων και τον τοξικών αερίων που εκλύονται στον αέρα».

Το περιβαλλοντικό πλήγμα στην Αττική σήμανε το συναγερμό των αρχών. Με παρέμβαση και της Περιφέρειας κατέκλυσαν στον χώρο ερευνητές από το Αστεροσκοπείο και τον «Δημόκριτο», επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, γιατροί, περιβαλλοντολόγοι κ.α.. Το ζήτημα, επίσης, θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, τέθηκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξης το θέμα της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ» ιδιοκτήτρια εταιρία του καιόμενου ΚΔΑΥ. Εισηγητής θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Δ Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο χώρο από το περασμένο Σάββατο. Με τη δική του αποφασιστική παρέμβαση και μετά από έντονες διαπραγματεύσεις χθες βράδυ, έγινε κατορθωτή η απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καιόμενο χώρο όπου είχαν προστρέξει κατά ομάδες για να πάρουν μέταλλα και άλλα υλικά.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα, η οποία βρίσκεται από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο πλευρό της Πυροσβεστικής για να παρέχει σχετικές διευκόλυνσεις « η Περιφέρεια έχει πληρώσει μέχρι στιγμής 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα». Και εκφράζει την απορία της για τις πληροφορίες που μεταδίδουν τηλεοπτικά μέσα, αναφορικά με άρνηση ιδιωτών χειριστών σκαπτικών μηχανημάτων να συνδράμουν, λόγω οφειλών της Περιφέρειας απέναντί τους. Δεν έχουμε τέτοια χρέη. Οταν μας φέρνουν την απόδειξη εξοφλούνται την ίδια ημέρα» λέει χαρακτηριστικά.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα και η δυσοσμία που επικρατεί στην ατμόσφαιρα όλες αυτές τις ημέρες, επισημαίνει η κ. Τσούπρα, επιβαρύνουν την υγεία των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των συμπολιτών μας σε μεγάλη έκταση όπου μεταφέρεται, λόγω των αερίων ρευμάτων, το νέφος. Η ίδια προτρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ηλικιωμένων και των παιδιών στην περιοχή, ενώ θεωρεί περισσότερο επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία την έκλυση τοξικών και διοξινών οι οποίες περνούν και στη διατροφική αλυσίδα.

Αυτή τη στιγμή το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται απρόσκοπτα με την είσοδο των σκαπτικών μηχανημάτων και την αναμόχλευση των σιγοκαιομένων σωρών, τους οποίους στην συνέχεια καταβρέχουν. Βεβαίως από την υψηλή θερμοκρασία του κατακαμμένου διάσπαρτου υλικού, καίγονται συχνά τα ελαστικά των οχημάτων, που αντικαθίστανται και στην συνέχεια επιδιορθώνονται για να συνεχίσουν το έργο τους. Η εκτίμηση του υποστράτηγου της Πυροσβεστικής Αθανάσιου Σερεντέλου είναι ότι θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες ακόμη η φωτιά, λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου και της υφής των υλικών.