Έναν χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών στην χώρα μας και μια φράση της Προέδρου της Επιτροπής Μαρίας Θεοδωρίδου, προσγείωσε στην πραγματικότητα όσους ονειρεύονται από τώρα ότι η πανδημία έχει τελειώσει βλέποντας την πτωτική πορεία των κρουσμάτων.

«Ο κορονοϊός είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην αυλή μας. Πρέπει το φρένο της διάδοσής του να υπάρχει σταθερά για να μην δίνουμε την ευκαιρία να προκαλεί και να «γεννάει» καινούργιες μεταλλάξεις». Τα λεγόμενα της κας Θεοδωρίδου αλλά και οι 101 νεκροί σε μια ημέρα δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και μέχρι να δούμε τους αριθμούς των νεκρών και των διασωληνωμένων να μειώνονται αισθητά, οι όποιες χαλαρώσεις στα μέτρα θα αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα.

Παρόλα αυτά, την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση και να κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση. Και όπως όλα δείχνουν από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου θα δούμε κάποιες μικρές χαλαρώσεις στα μέτρα που αποφασίστηκαν πριν την Πρωτοχρονιά. Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «ανάσες» αυτές θα είναι με το σταγονόμετρο τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός ότι ειδικά για τους ανοσοκατεσταλμένους ήρθε η ώρα για την 4η δόση. Η πλατφόρμα για ραντεβού θα ανοίξει στις 20 Ιανουαρίου. Πρόκειται για άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή από νοσήματα και από ειδικές θεραπείες. Και στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται και οι ηλικίες από 12 ετών και πάνω.

Έτσι θα βεβαιώνονται τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών

Τον τρόπο με τον οποίο η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα διοικητικά πρόστιμα σε πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και που παρά τη σχετική υποχρέωσή τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 16η ημέρα κάθε μήνα περιέγραψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως τόνισε, η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες της ΑΑΔΕ με ενημέρωση μέσω της ψηφιακής πύλης myaade στο gov.gr, δηλαδή της ανάρτησης της πράξης επιβολής το προστίμου και της εμφάνισης της οφειλής στις πληροφορίες οφειλών.

Για την πρώτη φορά θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Σε ειδικές περιπτώσεις, οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα με χρήση των κωδικών taxisnet και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να υποβάλουν αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια Υπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για θέματα που αφορούν σε επικαιροποίηση φορολογικής κατοικίας ή εκπροσώπησης από δικαστικό συμπαραστάτη, οι αλλαγές θα μπορούν να δηλώνονται στην ΑΑΔΕ με αποστολή αιτήματος στην πλατφόρμα «τα αιτήματά μου» μέσα από την ψηφιακή πύλη myaade στο gov.gr.

Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν είναι υπόχρεοι επιβολής προστίμου, θα γίνεται αυτόματα αντιλογισμός του προστίμου στον επόμενο κύκλο, δηλαδή στον επόμενο μήνα.