Το ημερολόγιο δείχνει 26 Δεκεμβρίου 1968. Η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών –στο Ελληνικό τότε- είναι αυξημένη. Δεκάδες οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα, χιλιάδες οι επιβάτες που διακινούνται κι όλα αυτά σε μία πολύβουη χριστουγεννιάτικη ημέρα. Τίποτα δεν προμήνυε ότι σε λίγες ώρες η πίστα απογείωσης θα μετατρέπονταν σε πεδίο μάχης από δύο νεαρούς μέλη του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Η πτήση 253 της El-Al (σ.σ. οι Ισραηλινές Αερογραμμές) έχει σταθμεύσει σε απόσταση περίπου 180 μέτρων από την αίθουσα transit του αεροδρομίου στο Ελληνικό, με τους πιλότους να το ετοιμάζουν προκειμένου να τροχοδρομήσει για να απογειωθεί. Το αεροσκάφος τύπου Boeing-707 έχει πλήρωμα 10 ατόμων και 41 επιβάτες, ενώ κατευθύνεται από το Τελ Αβίβ στη Νέα Υόρκη με ενδιάμεσους σταθμούς την Αθήνα και το Παρίσι.

Ξαφνικά δύο νεαροί άνδρες βγαίνουν τρέχοντας στην πίστα και κατευθύνονται προς το αεροσκάφος. Πριν καλά – καλά καταλάβει κανείς τι συμβαίνει, ο ένας από αυτούς εκτοξεύει δύο χειροβομβίδες και προκαλεί πανικό, ενώ ο δεύτερος με οπλοπολυβόλο ανοίγει πυρ για περίπου ένα λεπτό. Οι σφαίρες από το πολεμικό «γαζώνουν» το Boeing, με το πλήρωμα και τους επιβάτες να πέφτουν κάτω προσπαθώντας να γλιτώσουν, ανάμεσα σε καπνούς και φωνές που κάνουν το σκηνικό πολεμικό. Είναι η πρώτη τρομοκρατική επίθεση που καταγράφεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (σ.σ. περίπου 5 χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει ακόμη μία, πιο αιματηρή)!

Αεροσκάφος της El Al, σε πρόσφατη φωτογραφία

Ένας 50χρονος επιβάτης, ο Ισραηλινός Leon Shirdan από την Χάιφα, μηχανικός του εμπορικού ναυτικού στο επάγγελμα, πέφτει νεκρός από τα πυρά των τρομοκρατών. Επίσης, τραυματίζονται δύο ακόμη κοπέλες – επιβάτιδες του αεροσκάφους, η μία από σφαίρα και η άλλη επειδή πήδηξε έντρομη όταν άνοιξε η πόρτα του Boeing. Η επέμβαση της Αστυνομίας είναι άμεση, συλλαμβάνοντας του δύο άνδρες και ανακοινώνοντας ότι ομολόγησαν πως ήταν μέλη της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της εποχής, στόχος τους ήταν να καταστρέψουν το αεροσκάφος και να σκοτώσουν όλους τους Ισραηλινούς επιβάτες. Οι δύο άνδρες είχαν φθάσει στην Αθήνα με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Κάιρο της Αιγύπτου.

Τα ονόματα των συλληφθέντων τρομοκρατών είναι Ναχέμπ Χ. Σουλεϊμάν (19 ετών, γεννημένος στην Τρίπολη της Λιβύης και ο Μαχμούντ Μοχάμαντ Ισά Μοχάμαντ (25 ετών, γεννημένος στην Παλαιστίνη). Ο 25χρονος Μαχμούντ Μοχάμαντ θα καταδικαστεί σε φυλάκιση 17 χρόνων και 5 μηνών, ωστόσο, θα απελευθερωθεί σε λιγότερο από τέσσερις μήνες όταν μια άλλη παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα κατέλαβε ένα ελληνικό αεροσκάφος και απαίτησε την απελευθέρωσή του. Στη συνέχεια μετανάστευσε στον Καναδά, αποκρύπτοντας το παρελθόν του.

Σχεδόν 5 χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1973, το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης, όταν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι –που φέρονται να ανήκαν στην οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Άραβα Αμπού Νιντάλ– επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς στην αίθουσα transit.