Η ΠΟΕΔΗΝ θα καταθέσει τη Δευτέρα αναφορά στην εισαγγελία για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων για τους διασωληνωμένους ασθενείς που χάνουν τη ζωή του εκτός ΜΕΘ. Όπως τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος από τη Θεσσαλονίκη αντί να διερευνάται γιατί πεθαίνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εγκαλούνται η ΠΟΕΔΗΝ και οι γιατροί, οι οποίοι καλούνται να κάνουν επιλογές με βάση ηλικιακά κριτήρια.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά τα όσα υποστήριξε ότι VIP βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ, ενώ απλοί πολίτες μένουν εκτός και την αντίδραση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη o οποίος είπε ότι ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί τις επόμενες μέρες στη Δικαιοσύνη για να αποδείξει όσα λέει.

«Σήμερα πάνω από 120 ασθενείς είναι εκτός ΜΕΘ, πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους. Για κάθε ασθενή από αυτούς θα έπρεπε να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις. Ο κάθε διασωληνωμένος ασθενής έχει μια σειρά προτεραιότητας στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΚΑΒ. Παρότι κάθε μέρα στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας εμφανίζονται πάνω από 40 κρεβάτια κενά, έχουμε ασθενείς που περιμένουν 10-15 μέρες εκτός ΜΕΘ και μάλιστα πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους. Το υπουργείο Υγείας συνεχώς ανακοινώνει ότι η κάλυψη σε ΜΕΘ είναι 97%-98% υπολογίζοντας ότι υπάρχουν κενά κρεβάτια όταν πάνω από 120 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Κατηγορούμε άλλες χώρες που μετακινούν όπως στη Γερμανία, την Ιταλία, διασωληνωμένους ασθενείς και παραδέχονται ότι οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ εμείς με 98% κάλυψη έχουμε 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ» είπε σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε: «Βγαίνουν γιατροί και καταγγέλλουν ότι γίνονται επιλογές με ηλικιακά κριτήρια και αντί να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες στο σύστημα, εγκαλούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων η ΠΟΕΔΗΝ και οι γιατροί που κάνουν τις καταγγελίες. Το σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους τους διασωληνωμένους ασθενείς. Από τη στιγμή που δεν το πράττει και μένουν ασθενείς και χάνουν τη ζωή τους εκτός, το σύστημα διαπράττει αδικήματα και πρέπει η εισαγγελία να τα ερευνήσει. Γι’ αυτό κι εμείς τη Δευτέρα θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα για να αποδοθούν ευθύνες και κυρίως να διορθωθεί και για να βρίσκουν οι κοινοί θνητοί, όλοι οι πολίτες, ΜΕΘ και να μη χάνουν τη ζωή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στο πλευρό μας οι μάχιμοι γιατροί»

Νοσοκομείο και κορονοϊός

Ερωτηθείς αν εμμένει στις καταγγελίες περί VIP ασθενών, σημείωσε ότι «εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι στο σύστημα εμφανίζονται κάθε μέρα πάνω από 40 κενά κρεβάτια και υπάρχουν πάνω από 120 διασωληνωμένοι ασθενείς και δεν τα καταλαμβάνουν. Αυτό είναι ζήτημα της εισαγγελικής έρευνας, να δει γιατί υπάρχουν 120 ασθενείς εκτός. Πρέπει να σταθούμε στους ασθενείς που χάνονται κι όχι να εγκαλούμαστε επειδή λέμε ότι γίνονται επιλογές».

Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι μάχιμοι γιατροί είναι με το μέρος της ΠΟΕΔΗΝ και θα πάνε να καταθέσουν και στον εισαγγελέα.

Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε και στον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας επισημαίνοντας «πώς στο νοσοκομείο του Αγρινίου ο μητροπολίτης διασωληνώθηκε την περασμένη Τετάρτη και σε 2 ώρες βρήκε ΜΕΘ κι ένας 58χρονος διασωληνωμένος πάνω από 5 μέρες δεν μπορούσε να βρει και όταν βγήκε η γυναίκα του στην τηλεόραση, την επόμενη μέρα βρέθηκε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ιωαννίνων; Οι επώνυμοι δεν έχουν καλύτερη μεταχείριση από το σύστημα;».

«Εξαντλημένο μέχρι λιποθυμίας το προσωπικό στα νοσοκομεία»

ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα νοσοκομεία, τόνισε ότι «οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είναι φίσκα» και το προσωπικό είναι εξαντλημένο μέχρι λιποθυμίας.

«Το προσωπικό γίνεται 1.000 κομμάτια για να μπαλώνει τις τρύπες που δημιούργησαν οι 7.000 αναστολές και οι 2.000 συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώθηκαν. Δυστυχώς και σήμερα εμφανίζονται πάνω από 100 ασθενείς εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εφημέρευε μέχρι σήμερα το πρωί στις 8, τα πράγματα είναι καλύτερα και μακάρι να συνεχιστεί. Έχουν εισαχθεί 40 περιστατικά, 20 ύποπτα, η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 28 ασθενείς, 9 είναι στα χειρουργεία, κάνουν και κάτι καλό οι καταγγελίες μας γιατί αυτοί οι ασθενείς ήταν σε φορεία και τώρα ετοιμάζονται να μπουν σε κρεβάτια και μετά λέμε ότι οι ενδιάμεσοι χώροι παρέχουν την ίδια ασφάλεια στους διασωληνωμένους όπως οι ΜΕΘ και 6 είναι διασωληνωμένοι στους θαλάμους και κάποιοι είναι πολλές μέρες» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.