Άρειος Πάγος: Νόμιμο το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες

«Δεν υπάρχει το στοιχείο του παρανόμου»


ΕΛΛΑΔΑ
17:52
20/03/2015
Άρειος Πάγος: Νόμιμο το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες
4
loading

Με τη… βούλα του Αρείου Πάγου κρίθηκε νόμιμο το «εξωτραπεζικό» επιτόκιο (16,50%) που επιβάλλουν οι Τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες. Και αυτό, όπως λένε οι αρεοπαγίτες, ανεξάρτητα εάν το επίμαχο επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το συνήθως επιβαλλόμενο διατραπεζικό.

Ο Άρειος Πάγος ασχολήθηκε με το θέμα μετά την προσφυγή καταναλώτριας η οποία διαπίστωσε ότι ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο συμβατικό επιτόκιο για την απόκτηση και χρήση της πιστωτικής της κάρτας, που εκδόθηκε το 2004, ανερχόταν σε 8%, στα ψιλά γράμματα της σύμβασης που υπέγραψε «δέχτηκε» να πληρώσει επιτόκιο που έφθανε στο 16,50%

Το Εφετείο δικαίωσε την καταναλώτρια, ωστόσο, ο Άρειος Πάγος είχε αντίθετη άποψη κρίνοντας πως δεν είναι παράνομο το επιτόκιο καθώς δεν είναι άκυρος ο όρος και η σχετική σύμβαση που υπεγράφη και από τις δυο πλευρές. Όπως υπογραμμίζουν στην απόφαση τους οι αρεοπαγίτες «δεν υπάρχει το στοιχείο του παρανόμου για να θεμελιωθεί αξίωση από τις διατάξεις περί αδικοπραξιών, ούτε από τις διατάξεις του νόμου 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή» και συμπληρώνουν ότι «δεν παραβιάσθηκε η θεμελιώδης αρχή της προστασίας του καταναλωτή, που είναι η διαφάνεια».

Τέλος, στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι οι οικονομικές συνέπειες και επιβαρύνσεις από τον σχετικό όρο του συμβολαίου είναι ευκρινείς για την καταναλώτρια, υπό την έννοια, ότι «μπορούν να γίνουν άμεσα κατανοητές από αυτήν ως μέση καταναλώτρια, η οποία δεν διαθέτει εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές γνώσεις».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΑΝ ΤΟ 16,5% ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ , ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ?? ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΔΕΝ ΒΑΛΑΝ 40% ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ !!

 2. avatar zoro999

  γιαυτο λεγεται αρειοσ παγοσ ολα στην καταψηξη και ολοι αριοι

 3. avatar Social Distortion

  Το μοναδικό πράγμα που κύρηξε παράνομο ο Άρειος Πάγος είναι οι μειώσεις στους μισθούς τους...

  1. avatar Heretus L’barra An’ar

   όντως , όλα τα αλλά είναι νόμιμα ... δηλαδή οι τοκογλύφοι που δανείζουν με κανα 5 - 8% όχι μόνο είναι νόμιμοι , θα πρέπει να τους λέμε και ευχαριστώ εφόσον το σχεδόν 17% της τράπεζας είναι νομιμότατο ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει