Η ανάγκη άμεσης στήριξης του πρωτογενή τομέα, και χάραξης νέας στρατηγικής στον κλάδο της κτηνοτροφίας, με εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και επίλυση, έστω και ορισμένων, από τα δομικά και οργανωτικά προβλήματα που εκκρεμούν επί σειρά χρόνων, ήταν ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «η Βορειοελλαδική Γαλακτοβιομηχανία. Το παρόν και το μέλλον». Την ημερίδα διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Εξπρές».

Με τη φράση «η αγελάδα στέρεψε επικίνδυνα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, περιέγραψε τη δεινή θέση του κλάδου της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στους παραγωγούς, αναφορικά με τη αδύναμη οργάνωσή τους σε επίπεδο συνεταιριστικής βάσης.

Τονίζοντας ότι η παραγωγή γάλακτος στη χώρα μας βαίνει διαρκώς μειούμενη, σε 700.000 τόνους το 2009, αναμένεται 10% συρρικνωμένη φέτος, και με την ποσόστωση να ανέρχεται σε 840.000 τόνους, ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κλάδου, βλέποντας «μπαράζ» φυγής, δεδομένης και της αδιαλλαξίας των βιομηχανιών να ανεβάσουν τις τιμές, όπως είπε. Επεσήμανε δε ότι ενώ προ δεκαετίας, οι κτηνοτροφικές μονάδες ανέρχονταν σε 35.000, σήμερα αυτές έχουν μειωθεί στις 3.000.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος βρίσκεται στην «εντατική», ο κ. Πεβερέτος υπογράμμισε την σημασία διάσωσής του έστω και την τελευταία στιγμή, σημειώνοντας ότι από την κτηνοτροφία ζουν 130.000 οικογένειες, όπως και άλλοι 300.000 άνθρωποι σε συναφείς κλάδους, ενώ πάνω από 15.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν τουλάχιστον 100.000 άτομα, εξαρτώνται από την πορεία του γάλακτος και του κρέατος στη χώρα μας.

Περιγράφοντας τα προβλήματα του κλάδου, ο ίδιος πρότεινε: επανασχεδιασμό της κτηνοτροφικής πολιτικής, σωστή αξιοποίηση ελληνικών ζωοτροφών, αναδιάρθρωση πλαισίου γενετικής βελτίωσης και των υπηρεσιών του κράτους για στήριξη παραγωγής, υιοθέτηση fast tracking για αδειοδοτήσεις και σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Επιπλέον τόνισε ότι ζητούμενα για τον κλάδο είναι το πάγωμα των χρεών για τρία χρόνια, υπολογίζεται ότι οι οφειλές τους ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε, λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ και για χρηματοδότηση αγοράς εισροών, επαναφορά στήριξης από γαλακτοβιομηχανίες σε επίπεδο τεχνικό και κατάρτισης, δημιουργία και πάλι ζωνών γάλακτος, αναπαραγωγή ζώων στην Ελλάδα και ουσιαστικό έλεγχο της αγοράς, με την αυστηρή εφαρμογή των νόμων. Γνωστοποίησε δε ότι μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία διεπαγγελματικής επιτροπής για γάλα και κρέας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης προανήγγειλε ότι στο άμεσο μέλλον συνεδριάζει το διοικητικό με σαφή προσανατολισμό τις κινητοποιήσεις, αρχές του 2011 και ζήτησε μεταξύ άλλων από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ασκηθούν πιέσεις ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ από 13%, στο 6,5%, με τη δέσμευση ότι το 5% δε θα περάσει στους καταναλωτές, αλλά θα δοθεί ως ανάσα στους κτηνοτρόφους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Νομού Θεσσαλονίκης, Στέλιος Βογιατζής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι εάν δεν στηριχθούν οι νέοι, εντός της επόμενης 15ετίας δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας.

«Εάν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε για τίποτα άλλο», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ, Ανδρέας Γεωργούδης, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η οργανωτική του δομή, σε συνδυασμό με την τεχνική στήριξη και εκπαίδευση των παραγωγών, αλλά και απόκτηση ταυτότητας των ζώων. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο ΕΛΟΓΑΚ μπορεί να αποτελέσει τον αντικειμενικό μετρητή για τον καθορισμό της τιμής στο γάλα, ενώ ανέφερε ότι ο οργανισμός θα παρέμβει στα σφαγεία και θα δημιουργήσει το μητρώο ζώων.

Ο πρόεδρος της ΣΕΒΓΑΠ, Δημήτρης Συμεωνίδης υπογράμμισε τις δομικές αδυναμίες του κλάδου, ανέφερε ότι η οικονομική κρίση έπληξε και την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και ζήτησε σωστή ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων.

Τη διαπίστωση ότι από τότε που η φέτα έγινε προϊόν προστατευόμενης ονομασίας άρχισε να καταγράφεται μειωμένη η τιμή της στο εξωτερικό, επεσήμανε ο Δρ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος. Εκφράζοντας δε τη μη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της δουλειάς των αρμόδιων φορέων, ο ίδιος σημείωσε ότι οι σποραδικοί έλεγχοι είναι φυσικό να είναι αναποτελεσματικοί. Επεσήμανε την ανάγκη συγκέντρωσης των αρμοδιοτήτων σε έναν φορέα και τόνισε ότι το 53,6% της παραγωγής των ελληνικών τυριών είναι ΠΟΠ, εκ των οποίων το 49% είναι φέτα.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, Λευτέρης Κόντος υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη συγχώνευσης όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και ενεργοποίησης ενός και μοναδικού φορέα, άμεση έναρξη διαφήμισης της φέτας στο εξωτερικό και μέσω των γραφείων ΟΕΥ και ένταξη των αγελαδοτρόφων σε αναπτυξιακά προγράμματα, γρήγορα και ευέλικτα, με στόχο την εκπαίδευσή τους και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.

Ο οικονομικός διευθυντής της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, Παναγιώτης Χασάπης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι βιομηχανίες είναι ζημιογόνες σε ό,τι αφορά το γάλα, οι επιστροφές φθάνουν πια σε διψήφιο αριθμό και υπογράμμισε με τη σειρά του την έλλειψη συντονισμένης πολιτικής σχετικά με τη φέτα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη δημιουργία φορέα για προώθηση των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΡΙ-ΚΡΙ, Παναγιώτης Τσίναβος, υπογράμμισε τον ελλιπή κώδικα τροφίμων και ποτών και ζήτησε την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του ΕΦΕΤ, ενώ τόνισε ότι το υψηλό κόστος του ελληνικού φρέσκου γάλακτος, το θέτει αυτομάτως εκτός ανταγωνισμού. Η διευθύνουσα σύμβουλος των ΔΕΛΤΑ Τροφίμων ΑΕ, Αγγελική Οικονόμου, ζήτησε την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΛΟΓΑΚ και την αρμονική συνεργασία όλων με το φορέα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο διευθύνων σύμβουλος «Εξπρές», Γιώργος Καλοφωλιάς και ο διευθυντής περιφερειακής διεύθυνσης Κ. Μακεδονίας ΕΦΕΤ, Νικόλαου Τράϊου.