«Μεταξύ των σκοπών του ΕΟΔΥ συγκαταλέγονται η ενημέρωση του κοινού για την προφύλαξη από τα λοιμώδη νοσήματα, η παροχή υπηρεσιών που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών από μεταδοτικά νοσήματα, μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των κινδύνων, αναφοράς και κατάθεσης επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων και μέτρων παρέμβασης», τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Δεδομένου δε, «ότι ο Φορέας εκπροσωπείται ρητά από το Διοικητικό του Συμβούλιο, του οποίου Προΐσταται ο Πρόεδρος και στον οποίον – μάλιστα – υπάγεται απευθείας κατά νόμο η παραπάνω Διεύθυνση, καθίσταται αυτονόητο ότι οι προαναφερθέντες σκοποί δημοσίου συμφέροντος, εξυπηρετούνται συντονισμένα και αποκλειστικά μέσω εξουσιοδοτημένης δράσης των οργάνων του ΕΟΔΥ».

Αφορμή για τις διευκρινίσεις αυτές στάθηκε «φερόμενη ανάρτηση του Διευθυντή Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ στις 09.11.2021 σε λογαριασμό που διατηρεί σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης και την “κριτική” που φέρεται να άσκησε ο τελευταίος σε άλλη συνάδελφο επιστήμονα».

Όπως πληροφορείται το Newsbeast η ανάρτηση του στελέχους αυτού έχει ήδη «κατέβει» από το Facebook.

Στο «στόχαστρο» του εν λόγω post βρέθηκε η κυρία Αθηνά Λινού, γνωστή για τις δημόσιες παρεμβάσεις της για την πανδημία, με αφορμή την αναφορά της πως η λήψη μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είχε «σώσει» 3.000 θύματα της Covid-19.

ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ

Ο ιατρός του ΕΟΔΥ έγραψε, λοιπόν, την Τρίτη, πως η παραπάνω θέση δεν είναι επιστημονική αλλά «επικοινωνιακή» και κάλεσε την καθηγήτρια να δημοσιοποιήσει «τα εργαλεία, τα δεδομένα, τη μεθοδολογία» που χρησιμοποίησε προκειμένου να φτάσει στο παραπάνω συμπέρασμα.

Αυτά ως προς την ουσία των γραφομένων του Διευθυντή Ετοιμότητας και Απόκρισης του Οργανισμού.

Κατά πληροφορίες, τη διοίκηση του ΕΟΔΥ ενόχλησε ιδιαιτέρως το ύφος του στελέχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός κάνει γνωστό πως ο υπηρεσιακός έλεγχος του Διευθυντή βρίσκεται στο τραπέζι: «Κάθε τυχόν, ανομιμοποίητη δημόσια παρέμβαση – ή άλλη ενέργεια – φυσικού προσώπου που σχετίζεται υπαλληλικά με τον ΕΟΔΥ, πέραν του ότι de facto χαρακτηρίζει και αφορά αποκλειστικά στον ίδιο, θα υπόκειται κατά περίπτωση και στον προβλεπόμενο υπηρεσιακό έλεγχο».

«Σε κάθε περίπτωση συμπεριφορές που δεν συνάδουν τόσο με το ρόλο ενός δημόσιου λειτουργού, όσο και με τις αρχές του Οργανισμού και της Διοίκησής του, δεν είναι ανεκτές», καταλήγει το δελτίο τύπου του Οργανισμού για το συμβάν.