Η Δευτέρα είναι συνήθως μια ημέρα που επιδημιολογικά κινείται σε χαμηλά επίπεδα όσον αφορά στα κρούσματα κορονοϊού καθώς προηγείται Σαββατοκύριακο που συνεπάγεται λιγότερα τεστ. Όμως, η χθεσινή ημέρα ήταν σαν Τρίτη με τα κρούσματα να είναι 3.164, τους νεκρούς πάλι πάνω από 40 και τους διασωληνωμένους στους 347. Οι αποκαλούμενοι και σκληροί δείκτες ήταν πολύ ψηλά.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Με το 20% των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών να παραμένουν ανεμβολίαστοι η κατάσταση χειροτερεύει. Γιατί αυτό το 20% αντιστοιχεί σε 633.000 πολίτες.

Μια ιδέα για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα απέναντι σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή. «Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50. Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Τέλος τα lockdown και τα μονοθεματικά νοσοκομεία

Πιο αναλυτικός ήταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Economist στην Αθήνα, με θέμα την υπογεννητικότητα.

Αυτό που επίσης θα δούμε να ξεδιπλώνεται το επόμενο διάστημα και θα γίνει πιο έντονο όσο κρυώνει ο καιρός είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα εξακολουθούν να έχουν προνόμια και οι ανεμβολίαστοι περιορισμούς καθώς μόνο έτσι θα προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος εμβολιάζεται παίρνει πίσω τη ζωή του και επιστρέφει στην κανονικότητα», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας πως «αυτή τη στιγμή, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, καθώς η χώρα διαθέτει επάρκεια εμβολίων». Μάλιστα, τόνισε ότι τα εμβόλια που διαθέτουμε επαρκούν και για την τρίτη δόση.

Μονοθεματικά νοσοκομεία τέλος

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα πανδημία μέσα στην πανδημία. Αυτό, που εννοούν είναι ότι αν μένουν πίσω θεραπείες και προγραμματισμένα χειρουργεία non covid ασθενών τότε τα περιστατικά αυτά θα γίνουν τσουνάμι και στο τέλος θα πνίξουν το ΕΣΥ.

Έτσι το ΕΣΥ, παύει να είναι μονοθεματικό «Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν θέλουμε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ στο σύνολο των περιστατικών και δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ δεν θα είναι απεριόριστες για τους ασθενείς COVID-19» σημείωσε.

Πιέζεται το σύστημα στην Βόρεια Ελλάδα

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους για την Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας και Θράκης) είναι συντριπτικά. Την Δευτέρα είχαν 295 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, 60 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 270 νεκρούς από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Οκτωβρίου. Το σύστημα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα πιεστεί και ήδη πιέζεται.

Από τα λεγόμενα ωστόσο του υπουργού αυτό φάνηκε πιο ξεκάθαρα, όταν είπε ότι όπου υπάρξουν ελλείματα του δημόσιου τομέα θα συμπληρωθούν από τον ιδιωτικό και αυτό θύμισε ημέρες Νοεμβρίου του 2020 στην Θεσσαλονίκη.

Τα παιδιά «ρεζερβουάρ» μεταλλάξεων

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για τα παιδιά και πως λειτουργεί ο οργανισμός τους απέναντι στον κορονοϊό. Όπως είπε, σύμφωνα με το έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ο κορονοιός που μολύνει τα παιδιά παραμένει ζωντανός στον οργανισμό τους και έχουν ιικό φορτίο υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν ασυμπτωματικά ή είναι στο νοσοκομείο.

Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, παρότι το ιικό τους φορτίο δεν είναι μεγαλύτερο αλλά ούτε και υποδεέστερο από αυτό τον ενηλίκων. Αποτελούν με άλλα λόγια, «ρεζερβουάρ» για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.

Όπως εξήγησε, τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού θα πρέπει να το κάνουν και όσα έχουν ένδειξη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν και για τη γρίπη. «Πρόκειται για παιδιά με ιδιαίτερα προβλήματα και χρόνια νοσήματα αλλά και παιδιά που έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα όπως νεογνά, ηλικιωμένους ή ανθρώπους με χρόνια σοβαρά νοσήματα», είπε η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει γενική σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για τη γρίπη.