Η τρέλα που έχει προκαλέσει σε ολόκληρο τον πλανήτη η σειρά του Netflix Το Παιχνίδι του Καλαμαριού (Squid Game), έδωσε έδαφος σε επιτήδειους για να βγάλουν χρήματα με ψεύτικα event δοκιμασιών στην Αττική. Στο Newsbeast μίλησε η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας – CSI και κλινική εγκληματολόγος, Κέλλυ Ιωάννου γι΄ αυτές τις επικίνδυνες σελίδες – απάτη.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Μία διαδικτυακή βόλτα να κάνει κανείς από τα social media και ειδικά στο Facebook, θα δει ορισμένες σελίδες -σαν την παρακάτω- όπου δήθεν διοργανώνουν δοκιμασίες στην Αττική σαν κι΄ αυτές που υπάρχουν στη Κορεατική σειρά Squid Game του Netflix.

Squid Game Facebook

«Η πρόκληση δεν είναι αληθινή, επικίνδυνες αυτές οι σελίδες»

Για το θέμα το Newsbeast επικοινώνησε με τη διευθύντρια διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας – CSI και κλινική εγκληματολόγο, Κέλλυ Ιωάννου, η οποία ξεκαθάρισε πως αυτές οι σελίδες δεν έχουν αληθινό περιεχόμενο και είναι επικίνδυνες.

«Αυτό που παρατηρείται με το συγκεκριμένο τηλεοπτικό show, το οποίο αυτή τη στιγμή τυγχάνει να βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις των τηλεθεατών ανεξαρτήτου ηλικίας είναι ότι στο πλαίσιο των ηδονοβλεπτικών στάσεων απέναντι στη βία έχουν ήδη δημιουργηθεί σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως στο facebook. Πρόκειται για 2 σελίδες οι οποίες καλούν τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε προκλήσεις που παραπέμπουν σε αυτές που βλέπουμε στο αντίστοιχο τηλεοπτικό show», ανέφερε αρχικά η Κέλλυ Ιωάννου.

Η Κέλλυ Ιωάννου
Η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), Κέλλυ Ιωάννου

Στη συνέχεια η διευθύντρια του διεθνούς Ινστιτούτου CSI σημειώνει: «Σε αυτό που πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας είναι οι νεαρότερες ηλικίες και ειδικά οι προέφηβοι και οι έφηβοι οι οποίοι διεγείρονται από τέτοιου είδους προκλήσεις και είναι πιο επιρρεπείς στο να ακολουθήσουν δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο είτε τη ζωή τους είτε τη ζωή κάποιων άλλων.

Όπως και με την περίπτωση του Jonathan Galindo, όταν γίνεται ντόρος με κάτι τέτοιο το αμέσως επόμενο βήμα είναι το copy cut crime. Επί της ουσίας πρόκειται για σελίδες που δεν έχουν αληθινό περιεχόμενο. Η πρόκληση δεν είναι αληθινή, το event δεν θα διοργανωθεί. Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο μιας πλάκας στήνονται σελίδες επικίνδυνες αφού το κοπιάρισμα της συμπεριφοράς παραμένει ως επικίνδυνο ενδεχόμενο.