Με το κλείσιμο των δυο πρώτων σχολικών τμημάτων να είναι γεγονός (στο δήμο Νεαπόλως- Συκέων στη Θεσσαλονίκη) η επαναφορά της «μεγάλης ανησυχίας για την μετάδοση παιδιά» έκανε ξανά σήμερα δυναμικά την εμφάνιση της. Απόψεις ακούγονται και από τα δύο «στρατόπεδα»- και αυτό που θεωρεί το μοντέλο «50+1» υπερβολικά χαλαρό αλλά και το άλλο που συνιστά ψυχραιμία και υπενθυμίζει ότι φέτος αποφασίστηκε να γίνει μια διαφορετική προσπάθεια. Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι η νέα έξαρση κρουσμάτων επωάζεται ήδη στην Βόρεια Ελλάδα.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Το 50+1 για να κλείνει ένα σχολείο είναι μια πολύ καθυστερημένη χρονική στιγμή, έχουν ήδη μολυνθεί πολλά παιδιά» λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και συνεχίζει: «Είναι ένα πολύ χαλαρό σχήμα. Ανάλογα με τους μαθητές της, μια τάξη θα έπρεπε να κλείνει στο 36% των νοσούντων παιδιών. Στα συνηθισμένα τμήματα με τους 25 μαθητές, αυτά θα πρέπει να κλείνουν στα 9 κρούσματα και όχι στα 13».

Ο κος Σαρηγιάννης εξηγεί και γιατί πρέπει να συμβαίνει αυτό. « Κατ’ αρχάς, ένα 4% των παιδιών που νοσούν έρχονται αντιμέτωπα με το συνδρομο long covid. Μας απασχολεί λοιπόν και το πως θα εξελιχθεί η υγεία τους και την ίδια στιγμή δεν είναι σωστό να δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων – οι εντός τάξης και οι εκτός.

»Επίσης, με δεδομένο ότι τα ποσοστά του εμβολιασμού στους ενήλικες έχουν βαλτώσει, πολλά από τα παιδιά που θα νοσήσουν θα κολλήσουν τους ανεμβολίαστους γονείς τους. Αν και δεν φταίνε τα παιδιά, τα σχολεία θα βγάλουν και προς τα έξω την μετάδοση. Τα πολλά self test δεν λύνουν το πρόβλημα, μόνο οι τάξεις με λιγότερα παιδιά θα μπορούσαν να αντέξουν το 50+1».

Η πρόβλεψη για τις αρχές Οκτωβρίου και η ανοδική τροχιά της Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά την εξέλιξη των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη, τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν συγκρατηθεί αλλά σύμφωνα με τα μοντέλα, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου τα κρούσματα θα είναι γύρω στις 4.000.

Όπως εξηγεί ο κος Σαρηγοάννης: «Η Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη…αρπάξει, κάτι το οποίο για τη συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και τον καιρό που σταδιακά αρχίζει να γίνει πιο κρύος».

«Αναμενόμενες οι εξελίξεις» λέει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος»

Υπάρχει πάντως και η άποψη του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, ο οποίος θεωρεί ότι το θέμα του κορονοϊου και της «ανησυχίας για τα παιδιά»… τραβιέται αυτή τη στιγμή από τα μαλλιά.

Κατά τον ίδιο, το μοντέλο λειτουργίας των σχολείων που πρότεινε φέτος η επιτροπή συμπεριελάμβανε την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Όπως λέει ο ίδιος: «Είμαστε στην πολύ αρχή της λειτουργίας των σχολείων. Αυτή τη στιγμή έχουμε κλειστά μόλις δύο τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας».

Όσον αφορά τα αυξανόμενα κρούσματα και τις νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, ο κος Εξαδάκτυλος λέει πως, αυτή η αύξηση είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα αλλά συνδέεται ευθέως με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ευρύτερη περιοχή εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνολικά 17 περιφερειακές ενότητες Μακεδονίας και Θράκης, τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% – Θάσου (56,19%), Κοζάνης (50,12%) και Καστοριάς (52,83%). Στις υπόλοιπες ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 43%.