Διαχωρίζει τη θέση της από το συλλαλητήριο των αντιεμβολιαστών που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα η Μονή Εσφιγμένου, η οποία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την παράνομη χρήση του ονόματός της από άτομα με τα οποία δεν σχετίζεται.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, η διοίκηση της μονής έχει δεχθεί μηνύσεις και καταγγελίες και διασπορά ψευδών ειδήσεων και καλείται να απολογηθεί για ενέργειες τρίτων, για τις οποίες, όπως αναφέρει «οι ίδιες αρχές στην ουσία αποφεύγουν να επιλύσουν παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της αγιορείτικης κοινότητας».

«Οι θέσεις που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο της παραφροσύνης ουδεμία σχέση έχουν με την μονή μας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «καπηλεύονται το όνομα του Αγίου Όρους και της μονής μας και παρέχουν δήθεν “πνευματικό άλλοθι” στην άρνηση του εμβολιασμού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου καταγγέλλει για πολλοστή φορά την παράνομη χρήση του ονόματός της από άτομα με τα οποία δεν σχετίζεται σε αντιεμβολιαστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Κυριακή 29 Αυγούστου, αλλά και την συνεχιζόμενη απραξία της πολιτείας για το χρονίζων αυτό πρόβλημα.

Ως διοίκηση της Ιερά Μονής Εσφιγμένου γινόμαστε αποδέκτες μηνύσεων και επωνύμων καταγγελιών για διασπορά ψευδών ειδήσεων και επικινδύνων θέσεων για την δημόσια υγεία. Καλούμαστε από τις αρχές της έννομης τάξης να απολογηθούμε ενώπιον τους για ενέργειες τρίτων, ενέργειες για τις οποίες οι ίδιες αρχές στην ουσία αποφεύγουν να επιλύσουν παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της αγιορείτικης κοινότητας!

Οι θέσεις που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο της παραφροσύνης ουδεμία σχέση έχουν με την μονή μας. Εκφράζονται από άτομα, τα οποία αυτοπροβάλλονται ψευδώς ως δήθεν μέλη της αδελφότητάς μας, ενώ απεναντίας είναι παράνομοι καταληψίες κτηρίων της μονής μας.

Αυτά τα άτομα δεν είναι Αγιορείτες ούτε Εσφιγμενίτες, δεν ανήκουν καν στην ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά ταυτίζονται με το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο «Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος». Καπηλεύονται το όνομα του Αγίου Όρους και της μονής μας και παρέχουν δήθεν «πνευματικό άλλοθι» στην άρνηση του εμβολιασμού.

Η συνεχής δημόσια παρουσία ατόμων με φανατικές και μισαλλόδοξες ιδέες, που παρουσιάζονται ψευδώς σαν μοναχοί Αγιορείτες και Εσφιγμενίτες, παρασύρει ανθρώπους σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αποτελεί δυσφήμιση για την ορθόδοξη Εκκλησία, το Άγιο Όρος και την μονή μας.

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου καλεί για ακόμη μία φορά την Ελληνική Πολιτεία να πράξει το αυτονόητο καθήκον της και να συνδράμει στον τερματισμό της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της μονής μας, και την καπηλεία του ονόματός της, όπως οφείλει ως προστάτης της τάξης του Αγίου Όρους.

Η δημόσια επεφρασμένη ανησυχία οργάνων της πολιτείας για το ποιόν σημαντικού μέρους των αντιεμβολιαστών στην Ελλάδα και για τις αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα, περιττεύει όταν την ίδια στιγμή η πολιτεία υποθάλπτει με την απραξία της μια από τις παράνομες «πνευματικές μήτρες» του σκοταδισμού σε έδαφος που ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Φτάνει πια!

+Αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου»