Ξέφυγαν οι φωτιές που καίνε στην βορειοανατολική Αττική. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε πριν λίγο νέο μήνυμα, μέσω 112, για εκκένωση και πάλι του Καπανδριτίου και του Πολυδενδρίου λόγω των διαστάσεων που παίρνει η πυρκαγιά.

Η φωτιά έχει περάσει από τη νύχτα την Εθνική Οδό στο ύψος των Αφιδνών και κατευθύνεται προς Καπανδρίτι. Στο μήνυμα αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου».

Εκκενώνεται και η Μαλακάσα και η Σφενδάλη καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή έχει πάρει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.

Μήνυμα 112 σε κατοίκους σε Βαρνάβα, Ωρωπό, Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μίλεσι – «Κλείστε πόρτες, παράθυρα»

Νέο μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη σε κατοίκους σε Βαρνάβα, Ωρωπό, Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μίλεσι και Αγίους Αποστόλους να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ωρωπό, Μίλεσι ή Αγ. Αποστόλους κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Έντονες αναζωπυρώσεις – Ανησυχία για τους ανέμους

Οι συνεχείς αλλαγές στη φορά των ανέμων δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών ενώ έντονες είναι και οι αναζωπυρώσεις αυτήν τη ώρα.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν την κίνηση προς την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, όπου έχει διακοπεί από χθες η κυκλοφορία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών.

Όπως αναφέρεται από τη ΓΑΔΑ, λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στην γέφυρα Καλυφτάκη έχει δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς εκεί γίνεται αναστροφή υποχρεωτικά από την Τροχαία. Οι οδηγοί καλούνται να αποφεύγουν την κίνηση προς τη γέφυρα Καλυφτάκη, εκτός εξαιρετικών αναγκών, και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των τροχονόμων.

Καίγεται εργοστάσιο με προπάνιο στις Αφίδνες – Γίνονται εκρήξεις

Στις φλόγες έχει παραδοθεί εργοστάσιο, το οποίο καταρρέει καθώς οι πύρινες γλώσσες ξεπηδούν από την οροφή του κτιρίου.

Πρόκειται για εργοστάσιο προπανίου, ενώ στο σημείο η κατάσταση αξιολογείται πως επικίνδυνη. Την στιγμή των εκρήξεων επιχειρούσαν στην περιοχή πυροσβέστες, οι οποίοι κατάφεραν να απομακρυνθούν την τελευταία στιγμή.

Αμέσως μετά την έκρηξη, η φωτιά πέρασε στον παράδρομο απέναντι από το εργοστάσιο, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ απειλείται νέα επιχείρηση που έχει στο εσωτερικό της φιάλες υγραερίου.

Να σημειωθεί πως η αναζωπύρωση στο σημείο σημειώθηκε πριν από περίπου μια ώρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν γιγαντιαία μάχη για να καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση.

Ποιες περιοχές είναι χωρίς ρεύμα

Στις περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι πυρκαγιές εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτήν την ώρα ενώ στη Μάνη γίνονται και πάλι διακοπές εξαιτίας της χθεσινής αναζωπύρωσης.

Αναλυτικά οι περιοχές χωρίς ρεύμα αυτήν την ώρα είναι:

Στην Αττική: Ιπποκράτειος πολιτεία, τμήμα της Μαλακάσας, των Αφιδνών, τμήμα στο Πολυδένδρι, το αντλιοστάσιο Κρυονερίου και τα βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Στην Εύβοια: περιοχή Αγ. Άννας-Μαντουδίου

Στην Πελοπόννησο: στην Ηλεία τα χωριά Χελιδόνι, Κρυονέρι, Νεράιδα, Πουρνάρι, Καυκανιά, Λάσδικα, Πεύκες, Λάλα.

Στη Μεσσηνία: Δασοχώρι, Αγία Θεοδώρα, Βράχος, ‘Ανω Μέλπεια, Αγιος Αθανάσιος, Μοναστηράκι, Αγιοι Θεόδωροι, Καρνάσι.

Στη Μάνη: Σιδηρόκαστρο , Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος

Στο Αγρίνιο: τα χωριά Ελαία, Καλλιθέα, Δαφνοχώρι

Χωρίς ρεύμα είναι επίσης η Λέρος ενώ στην Κω γίνονται εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος έως ότου εγκατασταθούν στο νησί τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Συγκλονιστικά καρέ από τη μάχη των πυροσβεστών

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος