Στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία παραμένουν στραμμένα όλα τα βλέμματα στην Πελόποννησο. Χθες το βράδυ, έγινε εφικτό η φωτιά να μην περάσει στην ακαδημία και στο μουσείο, όμως ο χώρος παραμένει περικυκλωμένος από τις φλόγες και οι άνεμοι δεν θεωρούνται σήμερα σύμμαχοι.

της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Μιλώντας στο Newsbeast, ο δήμαρχος Αρχαίος Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, δίνει την εξής εικόνα: «Τα μέτωπα στην Αρχαία Ολυμπία είναι ανοιχτά και οι αναζωπυρώσεις διαρκείς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ απειλητικό μέτωπο το οποίο κατευθύνεται προς Λάλα, Πεύκες, Αρχαία Πίσα.

Κρατάμε τον αρχαιολογικό χώρο με τα νύχια και τα δόντια. Πάνω από το χώρο ρίχνουν νερό από 6 έως 8 αεροπλανοφόρα».

Όσο για το λόγο που η κατάσταση εξελίχθηκε έτσι άσχημη στο σημείο, ο κος Γεωργιόπουλος λέει το εξής: «Τώρα δεν είναι της ώρας να τα πούμε αυτά, αλλά η αντιπυρική θωράκιση και οι ζώνες δεν ήταν επαρκείς».

Την ίδια δύσκολη εικόνα ενός μετώπου που μαίνεται συνεχώς και για το οποίο καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για το πότε θα «δαμαστεί», μας έδωσε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης: «Μαίνεται το μέτωπο στον αρχαιολογικό χώρο που καταφέραμε και γλυτώσαμε το βράδυ μέσα από μια τιτάνια μάχη. Ελέγξαμε τη φωτιά, αλλά από σήμερα το πρωί οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς και ο αρχαιολογικός χώρος είναι στην ουσία περικυκλωμένος. Φοβόμαστε και τους ανέμους σήμερα πολύ. Με δύο λόγια: Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από χθες και υπάρχει υπεροπλία μέσων αλλά η κατάσταση παραμένει πολύ επικίνδυνη».

Καλύτερα τα νέα από την Μεσσσηνία. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα όλα τα μέτωπα στη Μεσσηνία είναι αυτή τη στιγμή ελεγχόμενα και σε ύφεση. « Τώρα ξεκινήσαμε να μετράμε ζημιές. Έχουμε 10 καμένα σπίτια στην Κορώνη και 7 καμένα στο δήμο Οιχαλίας. Τα καμένα στρέμματα δεν μπορούν να αποτιμηθούν ακόμα αλλά είναι πολλά και είναι καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις. Όσο για τα αίτια των πυρκαγιών εδώ στην περιοχή μας η δική μου πληροφόρηση είναι ότι για τη φωτιά στην Λακωνία ‘υπεύθυνος’ είναι ένας παλιός μετασχηματιστής που εξερράγη στα Βαρδουνοχώρια στον Ταΰγετο. Αρκετές από τις υποδομές είναι παλιές και απαρχαιωμένες και πρέπει να αλλάξουν άμεσα».