Συναγερμός έχει σημάνει για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε νησιά της χώρας μας με το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό καθώς ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%.

Ο συνωστισμός του Αυγούστου λόγω των αδειούχων φαίνεται πως θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση στα νησιά και δεν είναι καθόλου δύσκολο να μετατραπούν εκ νέου σε υγειονομικές «βόμβες».

Άλλωστε, από σήμερα Πέμπτη εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο για να συνδράμουν στην εφαρμογή των μέτρων και να βάλουν φρένο στα κορονοπάρτι. Κρίσιμη είναι η κατάσταση και σε Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη.

Στην Ίο φτάνουν σήμερα από την Αθήνα, 30 αστυνομικοί, ενώ στην Πάρο μεταβαίνει κλιμάκιο 15 αστυνομικών.

Υπνεθυμίζεται ότι 180 αστυνομικοί έχουν σπεύσει και στη Μύκονο, η οποία βγήκε από το μίνι lockdown τη Δευτέρα.

Σε ποια νησιά αυξήθηκε το ιικό φορτίο

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον ΕΟΔΥ είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές με τον δείκτη θετικότηταςνα θυμίζει την καρδιά του περασμένου χειμώνα.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου ο δείκτης θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%. Μάλιστα, σε συγκεκριμένα νησιά ο δείκτης (Rt) ξεπερνά το 4%. Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:

Πάρο: 5,51%

Μύκονο: 4,27%

Τήνο: 4,20%

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Σαντορίνη, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα.

Στο «κόκκινο» όμως βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.