Την δυσκολότερη εξίσωση σε αυτή την φάση της πανδημίας καλείται να λύσει η κυβέρνηση καθώς τα μέτωπα πλέον είναι πολλά και η μάχη για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι να εμβολιαστούν δεν φαίνεται να κερδίζεται μέχρι στιγμής. Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα και ενώ τα κρούσματα κυμαίνονται ακόμα σε δυσθεώρητα επίπεδα, αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ο ιός καλπάζει καθώς υπάρχουν τα κενά των ανεμβολίαστων και έτσι βρίσκει χώρο να εξαπλωθεί.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Την ίδια ώρα, οι τουριστικές περιοχές έχουν μετατραπεί σε χώρους αναπαραγωγής του ιού τον οποίο οι Έλληνες επισκέπτες μεταφέρουν επιστρέφοντας στις πόλεις τους. Αυτό, φαίνεται από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 144 (61.1% άνδρες). Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 196 (ημερήσια μεταβολή +28.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.

Ο δείκτης θετικότητας που τρομάζει

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον ΕΟΔΥ είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές στις οποίες ο δείκτης θετικότητας θυμίζει την καρδιά του περασμένου χειμώνα.

Την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου ο δείκτης θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%. Μάλιστα, σε συγκεκριμένα νησιά ο δείκτης (Rt) ξεπερνά το 4%. Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:

Πάρο: 5,51%

Μύκονο: 4,27%

Τήνο: 4,20%

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Σαντορίνη, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα.

Στο «κόκκινο» όμως βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Ενισχύσεις στα νησιά για τα κορονοπάρτι

Σήμερα Πέμπτη θα μεταβούν στην Ίο περισσότεροι από 30 αστυνομικοί από την Αττική για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Κλιμάκιο 15 αστυνομικών από την Αθήνα αναμένεται και στην Πάρο για τον ίδιο λόγο. Επίσης, 180 αστυνομικοί έχουν σπεύσει και στη Μύκονο, η οποία βγήκε από το μίνι lockdown τη Δευτέρα,.

Η τροπολογία που θα κάνει τους ανεμβολίαστους να το ξανασκεφτούν

Μία ημέρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή κατατέθηκε στην ολομέλεια τροπολογία στην οποία προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προσέρχονται στα σχολεία με τους εξής τρόπους:

Με βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης Covid- 19 ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR).

Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμη πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν θα παρουσιάσουν τα παραπάνω έγγραφα θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, ενώ δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές. Επιπλέον, η περίοδος της αναστολής δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.

Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη οι εκπαιδευτικοί ή να μην χάσουν ένσημα θα είναι να εμβολιαστούν. Και αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε μια κοινωνική ομάδα που το ποσοστό εμβολιασμού της δεν είναι από τα χαμηλότερα.

Είναι τέλος σαφές, ότι η κίνηση αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού με τον χρόνο να πιέζει κάθε πολίτης καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του, ειδικά εκείνοι που έρχονται λόγω επαγγέλματος σε επαφή με πολύ κόσμο. Αλλιώς οι συνέπειες είναι πολλές και κοστοβόρες.