Εντός του μήνα αναμένεται να κοσμούν και πάλι την Εθνική Πινακοθήκη οι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι» και του Πιτ Μοντριάν «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ» που είχαν κλαπεί από το 2001 και επέστρεψαν στο ελληνικό Δημόσιο μόλις πριν από λίγες ημέρες, ύστερα από τη σύλληψη του 49χρονου ελαιοχρωματιστή που ομολόγησε πως αυτός τους είχε αφαιρέσει.

Μέχρι να τοποθετηθούν στις προθήκες όμως, θα πρέπει να τηρηθεί μια διαδικασία τεσσάρων διαφορετικών σταδίων. Καταρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Πινακοθήκη που είναι ο κάτοχος των έργων, έχει υποβάλλει αίτημα προς τις δικαστικές αρχές για την επιστροφή τους. Ακολούθως ο ανακριτής – εισαγγελέας κάλεσε από το επιστημονικό προσωπικό της Πινακοθήκης εν ενεργεία εμπειρογνώμονα για να προβεί στην επίσημη αναγνώριση των κλεμμένων έργων και να επαληθεύσει τη γνησιότητά τους, καθώς ο κ. Μιχάλης Δουλγερίδης που εκλήθη για ταυτοποίηση από τις αστυνομικές αρχές την περασμένη εβδομάδα έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν τελεί καθήκοντα προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το τέταρτο βήμα είναι να γίνει στην Πινακοθήκη λεπτομερειακή εξέταση των πινάκων για να εξακριβωθούν οι τυχόν φθορές τους και εάν απαιτείται να γίνουν οι προβλεπόμενες εργασίες αποκατάστασής τους. Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, οι πίνακες θα εκτεθούν και πάλι ώστε να μπορεί να τους θαυμάσει το φιλότεχνο κοινό.