Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Τετάρτη (23/6) τα μέτρα που αλλάζουν στην καθημερινότητά μας, έπειτα από τις εισηγήσεις που έκανε η επιτροπή των ειδικών στην κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε επίσης πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται.

Από την Πέμπτη (24/6) παύει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όμως θα υπάρχει εξαίρεση σε κατάσταση συγχρωτισμού. Αντίθετα η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα (28/6) καταργείται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο θα ισχύει έως και το Σαββατοκύριακο (01:30 – 05:00).

Όλα τα μέτρα που αλλάζουν: Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Για τις μάσκες ανακοινώθηκε:

  • Η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις
  • Η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με μόνη εξαίρεση εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός/συνωστισμός.
  • Τα παραπάνω ισχύουν από την Πέμπτη (24/6).

Από τη Δευτέρα 28/6 ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

  • Η άρση του μέτρου του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας.
  • Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι, από έξι (6) άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι (120) ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τι αλλάζει για εργαζόμενους στο Δημόσιο και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.