«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο υπουργός Πολιτισμού θα κάνει τα πάντα για να λύσει το πρόβλημά μας. Από την άλλη, όσο περνούν οι ημέρες, πρέπει να πω ότι ανησυχώ διότι ορισμένες διαδικασίες στην Ελλάδα θέλουν κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ, αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει ανακύψει για ακόμα μία φορά, σχετικά με την επάρκεια του αριθμού των εργαζομένων ως φυλακτικό προσωπικό στη Νεμέα.

Τον τελευταίο χρόνο το θέμα έχει επανέλθει αρκετές φορές στη δημοσιότητα, καθώς στην κραυγή αγωνίας του διακεκριμένου Αμερικανού επιστήμονα πως ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Νεμέας κινδυνεύουν να μείνουν κλειστά λόγω έλλειψης φυλάκων, οι λύσεις που έχουν βρεθεί είναι προσωρινές και εμβαλωματικές.

Οι επτά έκτακτοι φύλακες, που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για ασφαλιστικά μέτρα, δεν δικαιώθηκαν. Έκτοτε οι θέσεις τους καλύπτονται από εργαζομένους που έχουν συμβάσεις περιορισμένου χρόνου και πληρώνονται είτε από τον δήμο είτε από το ΥΠΠΟ είτε από το Σωματείο Οφέλτης, που συσπειρώνει τους φίλους της ανασκαφής αλλά και της αναβίωσης των αγώνων. Όπως είναι φυσικό, κάθε τόσο φουντώνουν ξανά οι ανησυχίες ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Ο κ. Κ. Τασούλας επισκέφθηκε πρόσφατα τη Νεμέα και ενημερώθηκε από τον κ. Μίλλερ. Υποσχέθηκε ότι θα διευθετηθεί το ζήτημα και ότι ο χώρος θα ενταχθεί στον κατάλογο εκείνων των αρχαιολογικών τοποθεσιών που θα είναι ανοιχτοί το 2015 από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ οπότε από 1ης Απριλίου η φύλαξη θα είναι διασφαλισμένη. Ως τότε θα υπήρχε πρόνοια να βρεθεί προσωπικό μέσα από ένα πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ με προσωρινούς φύλακες, το οποίο θα άρχιζε την 1η Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Ο Στ. Μίλλερ, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα πολλές δεκαετίες, κάνει καλά που κρούει νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου. Διότι μπορεί από τη μια το κράτος να εξαργύρωσε τη θετική αύρα δημοσιότητας από την υπόθεση της Αμφίπολης, αλλά δυσκολεύεται λόγω της οικονομικής κρίσης και της κακής οργάνωσης να δώσει οριστικές λύσεις σε θέματα απλά αλλά ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία των πιο εμβληματικών αρχαιολογικών μας χώρων. «Ακόμα έρχονται πολλοί τουρίστες καθώς έχει παραταθεί η σεζόν. Φαντάζεστε να βρουν το στάδιο κλειστό;», λέει ο Μίλλερ. «Δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ…».