Τασούλας: Μην προεξοφλούμε τίποτε για την Αμφίπολη

«Συνεχίζεται η ανασκαφή στο τέταρτο όρυγμα, έχουμε προχωρήσει σε βάθος 25 μέτρων»


ΕΛΛΑΔΑ
13:54
05/11/2014
Τασούλας: Μην προεξοφλούμε τίποτε για την Αμφίπολη
1
loading

Στην πορεία των ανασκαφικών ερευνών στην Αμφίπολη αναφέρθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, σε δηλώσεις του στο Βήμα FM.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «συνεχίζεται η ανασκαφή στο τέταρτο όρυγμα και έχουμε προχωρήσει μόλις σε βάθος 25 μέτρων, αφού η διάμετρος είναι εκατοντάδες μέτρα. Ενδείξεις θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του ορύγματος. Από εκεί και πέρα, ο υπόλοιπος τύμβος δεν έχει εξερευνηθεί, αλλά θα έχουμε μια συνολική εικόνα όλων των χώρων. Πριν το μωσαϊκό και τις Καρυάτιδες και την τέχνη των μαρμάρων, ποιος είχε προεξοφλήσει όλα αυτά; Συνεπώς, μην προεξοφλούμε τίποτε. Όπως είναι τώρα το μνημείο, η εικόνα του και η αξία του, το καθιστούν μοναδικό. Μην περιμένουμε μια κλιμάκωση που ενδεχομένως δεν επαληθεύτηκε».

Ο κ. Τασούλας μίλησε και για τις έρευνες στα Αντικύθηρα, διευκρινίζοντας πως «δεν πάγωσαν». «Ό,τι βρήκαμε, θα έρθει για να συντηρηθεί και όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, το Μάιο ή τον Ιούνιο, οι θαλάσσιες έρευνες θα συνεχιστούν. Συχνά έχει εκεί πάνω από 8 μποφόρ και ακόμη και τώρα, τον Οκτώβριο, η ειδική στολή που έμοιαζε με αστροναύτη, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, διότι δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες», ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο χορηγιών σε ανασκαφές ή πολιτιστικά έργα και το παράδειγμα του Ιδρύματος Νιάρχου, στη νέα Λυρική Σκηνή στο Φάληρο, επισήμανε πως «Κοιτάμε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη χορηγία, ο οποίος χρειάζεται εκσυγχρονισμό και λαμβάνουμε πολλά μηνύματα γι’ αυτό. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί χορηγοί ιδιώτες, σε πολλούς τομείς, και υπάρχουν και ιδιωτικά σωματεία στο πλάι μας, σε πολλές περιπτώσεις. Πριν από μια εβδομάδα, στη βρετανική πρεσβεία, εκλήθησαν στελέχη μεγάλων βρετανικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων, τα οποία είναι αρμόδια για την εξεύρεση πόρων εκτός των κρατικών. Ενημέρωσαν τα δικά μας στελέχη και αυτό το υπόδειγμα είναι κάτι που μελετάμε να φέρουμε και στη δική μας πραγματικότητα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που γίνεται στη Λυρική Σκηνή και τη Βιβλιοθήκη, όπου ο ιδιωτικός τομέας, το Ίδρυμα Νιάρχου, κάνουν μια μεγάλη επένδυση – τη μεγαλύτερη στην Αττική – και είναι ιδιωτική χορηγία. Ο χώρος, όμως, θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο και θα αποσυρθεί το Ίδρυμα. Ο πρωθυπουργός το παρακολουθεί προσωπικά το θέμα και τακτικά συναντώμεθα, για να δούμε πού πάμε, και το έργο θα τελειώσει το 2015. Είμαστε εντός χρόνου».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar arnaki

    Τελικά βρέθηκε πετρέλαιο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει