Το υπουργείο Παιδείας, με νομοσχέδιο το οποίο και αναμένεται να έρθει προς συζήτηση το καλοκαίρι, προωθεί συγχωνεύσεις εκκλησιαστικών σχολών αλλά και πτυχιούχους κληρικούς.

Στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η οποία κάνει λόγο για «εξορθολογισμό», είναι να μειωθούν σε δύο οι τέσσερις εκκλησιαστικές σχολές που λειτουργούν σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Κρήτη. Για να χειροτονηθεί κάποιος κληρικός βασική προϋπόθεση θα είναι να είναι απόφοιτος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είτε των θεολογικών τμημάτων στα πανεπιστήμια είτε της σχολής μαθητείας υποψηφίων κληρικών είτε των δύο ανώτατων ακαδημιών αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο εκκλησιαστικές σχολές που θα καταργηθούν είναι αυτές της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς Ιωαννίνων και τα προγράμματά τους συγχωνεύονται με τα αντίστοιχα των Αθηνών και της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις τέσσερις Σχολές υπάρχουν προγράμματα ιερατικών σπουδών, διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων, καθώς και ψαλτικής.

Οι αλλαγές που αφορούν στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, ως φαίνεται, βρίσκουν αντίθετους κάποιους μητροπολίτες οι οποίοι -λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι- ανησυχούν έντονα για το μέλλον των εκκλησιαστικών σχολών.