Ανησυχία επικρατεί με τις περιπτώσεις θανάτων μετά τους εμβολιασμούς με το Astrazeneca, με τελευταία περίπτωση μία 44χρονη από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης, η αιτία που προκαλεί παρενέργειες το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεικτή.

«Πρόκειται για μια αντίδραση που οφείλεται σε υπερευαισθησία του ανοσολογικού συστήματος απέναντι στον αδενοϊό και την πρωτεΐνη του ιού κορονοϊού που αρχίζει να βγαίνει. Είναι μικτή αιτιολογία. Δεν ευθύνεται μόνο το εμβόλιο, αλλά κυρίως το πρόβλημα ξεκινά από την πρωτεΐνη του ιού. Δεν υπάρχει μια ευθύγραμμη σχέση, σου βάζω το εμβόλιο, παθαίνεις θρόμβωση και κάποιοι θα πεθάνουν. Ο ιός αυτός είναι πολύ σκληρός. Προκαλεί από μόνος του θρόμβωση. Όταν δίνουμε στον οργανισμό ένα κομμάτι του, πυροδοτεί μια διαδικασία θρόμβωση» σημείωσε στο MEGA.

Ο καθηγητής τόνισε δε ότι δεν είναι εφικτό να διαγνωστεί προ εμβολίου ποιοι θα κάνουν θρόμβωση. «Δεν μπορούμε να το προλάβουμε. Και είναι επικίνδυνο να κάνει κάποιος εξετάσεις πριν το εμβόλιο. Μπορεί να γίνει και αισχροκέρδεια πάνω στο θέμα. Ούτε ένας γιατρός μπορεί να δει τα χαρακτηριστικά, ένα προφίλ του ασθενή για το θέμα».

«Ο μη εμβολιασμός» πρόσθεσε, «των ανθρώπων που έχουν ιστορικό θρόμβωσης θα τους εκθέσει στον κίνδυνο να περάσουν βαριά τον κορονοϊό. Ο κορονοϊός έχει κατά 17% συχνότητα φλεβικής θρόμβωσης κατά μέσο όρο» είπε.

«Καθαρή ανοησία τα περί στειρότητας»

Ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη να παρακολουθούνται από γιατρό όσοι εμβολιασθέντες έχουν συμπτώματα για πάνω από δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζάφια είναι «καθαρή ανοησία» ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα σε άνδρες και γυναίκες. «Αυτή η κουβέντα γίνεται μόνο στην Ελλάδα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η γονιμότητα δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια. Όπως και η ίδια η νόσηση δεν έχει σχέση με τη γονιμότητα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.