Ουρές έχουν δημιουργηθεί από νωρίς το πρωί στα διόδια της χώρας λίγες μέρες πριν την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι αυστηροί καθώς έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Έξοδος Πάσχα» που έχει στόχο να φρενάρει όσους προσπαθήσουν παράνομα να ταξιδέψουν εκτός νομού παρά τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον διοικητή του 1ου τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, Γιώργο Γιασεράνη, που μίλησε στο MEGA, η Αστυνομία βρίσκεται στις εθνικές, αλλά και στους παράδρομους. «Οι οδηγοί έχουν κουραστεί και πολλές φορές παρουσιάζουν έντονες αντιδράσεις κατά τον έλεγχο» ανέφερε. Το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι 300 ευρώ για όποιον δεν έχει έγγραφα και θα επιστρέφει στην Αθήνα.

Απίστευτες δικαιολογίες

Πολύ αυξημένη ήταν από νωρίς το πρωί η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας. Υπήρξαν μάλιστα οδηγοί που βρήκαν διάφορες απίστευτες δικαιολογίες για να εξηγήσουν το λόγο της μετακίνησής τους. Ένας οδηγός είπε ότι έκλεψαν το εξοχικό του όμως και σε αυτή την περίπτωση η τοπική αστυνομική αρχή πρέπει να τους στείλει έγγραφο που να επιβεβαιώνει την κλοπή για να μπορούν να μετακινηθούν.

Άλλος οδηγός ισχυρίστηκε ότι πάει να μαζέψει ελιές με τον ένστολο να είναι καλά πληροφορημένος και να του απαντά ότι η περίοδος συγκομιδής έχει λήξει. Άλλος είπε ότι πάει για παροχή βοήθειας όμως στο πορτ μπαγκάζ βρέθηκαν τα πειστήρια που δεν ήταν άλλα από μια σούβλα για το Πάσχα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Drones και ελικόπτερα για επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται οι σωστές κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Η χρήση των εναερίων μέσων αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα.

Διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο το Σαββατοκύριακο

Επισημαίνεται ότι με τα ισχύοντα μέτρα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο το Σαββατοκύριακο. Αυτό ισχύει για τις 24 και 25 Απριλίου, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, το ίδιο θα εφαρμοστεί και για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Τις καθημερινές, ισχύει ο κανόνας της διαδημοτικής μετακίνησης μόνο έπειτα από αιτιολόγηση.

Αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας

Αλλαγές έχουμε και στο ωράριο κυκλοφορίας. Έτσι, τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα – που ανοίγει επίσημα και η εστίαση – το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ.

Για ποιους επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες πολιτών για τους οποίους επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αυτές είναι:

 • Μέλη διοικητικών συμβουλίων
 • Ελεύθεροι επαγγελματίες
 • Τεχνικά επαγγέλματα
 • Αγροτικές εργασίες
 • Χειρόγραφα βεβαιώσεις
 • Χρήση SMS για βοήθεια σε άτομο που έχει ανάγκη
 • Συμβολαιογραφικές πράξεις

Επίσης προβλέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού για τους εξής λόγους:

 • Για λόγους εργασίας
 • Για λόγους υγείας
 • Για τελετή
 • Για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
 • Για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
 • Για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Στο στόχαστρο οι μαϊμού βεβαιώσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι αστυνομικές δυνάμεις θα εξετάζουν και τις βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο των πλαστών εγγράφων.

«Οι ψευδείς δηλώσεις επισύρουν ποινικές ευθύνες» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις θα ελέγχονται ακόμη και εκ των υστέρων. Και αυτό γιατί εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ, δηλαδή οι αρχές να συλλέξουν τα στοιχεία σε όσους χρησιμοποίησαν τέτοια έγγραφα και να τα ελέγξουν μετά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.