Με αυστηρά μέτρα προστασίας, περιορισμούς και δωρεάν rapid test σε κάθε ενδιαφερόμενο πραγματοποιήθηκε η επανεκκίνηση της λειτουργίας των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, με βάση τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που επιτρέπει από σήμερα τη διεξαγωγή κάποιων δικαστικών πράξεων και ενεργειών, οι οποίες είχαν ανασταλεί το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας.

Ως «ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα» χαρακτήρισαν εκπρόσωποι του δικηγορικού κλάδου την εξέλιξη αυτή. Άλλωστε ήταν πάγιο το αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όλο το προηγούμενο διάστημα να ανοίξουν τα Δικαστήρια, με συγκεκριμένα όμως μέτρα. Βέβαια, ο αριθμός των δικαστικών πράξεων που επαναλαμβάνονται είναι περιορισμένος και αφορά κυρίως πολιτικές δίκες, όπως ανακοπές εκτέλεσης, εργατικές υποθέσεις, διατροφές και τις αντίστοιχες υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Κατά τη σημερινή μέρα, οι περισσότεροι δικηγόροι αιτήθηκαν αναβολές στις προαναφερόμενες δίκες, επικαλούμενοι ως επί το πλείστον τον περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας τους από τη στιγμή δημοσιοποίησης της νέας ΚΥΑ.

Σε ό,τι αφορά τα ποινικά δικαστήρια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σημερινή εικόνα δεν διέφερε πολύ από αυτή των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων, καθώς με τη νέα ΚΥΑ δεν άλλαξε το πλαίσιο εκδίκασης των κακουργημάτων και πλημμελημάτων, με συνέπεια ο αριθμός των υποθέσεων που προσδιορίστηκαν προς εξέταση να είναι ελάχιστος.

Την ίδια ώρα, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου, συνεργεία του ΕΟΔΥ και του Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιούσαν από το πρωί rapid tests. Μέχρι το μεσημέρι είχε διαπιστωθεί ένα θετικό δείγμα σε υπάλληλο του Εφετείου και αμέσως ενημερώθηκε η διοίκηση του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ η υπάλληλος μπήκε σε «καραντίνα» και το γραφείο απολυμάνθηκε.