Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία σε συνδυασμό με την «έκρηξη» στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας ανατρέπουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, καθώς – όπως όλα δείχνουν- μετά το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων και των πάρκων, το επόμενο βήμα θα καθυστερήσει.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επόμενες ημέρες επιδημιολογικά θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες, γεγονός που αυξάνει εκθετικά τις εισαγωγές των ασθενών covid στο ΕΣΥ, με τις εντατικές να έχουν «γονατίσει», ενώ διαρκώς λόγω αυξημένων αναγκών ανοίγουν νέες μονάδες covid μέσα σε καρδιολογικές και θωρακοχειρουργικές κλινικές.

Ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα

Παρότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχικά τοποθετούνταν χρονικά στις 29 Μαρτίου, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες και φαίνεται ότι «κλειδώνει» η 5η Απριλίου.

Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο newsbeast.gr ότι «είναι αδύνατον στην παρούσα φάση να προχωρήσουμε σε άνοιγμα, πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση», ενώ αποθαρρυντική χαρακτήρισε την εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις, ωστόσο τα δεδομένα είναι άκρως αποθαρρυντικά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα αξιοποιηθεί ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032 και πιθανότατα θα επιλεγεί σε πρώτη φάση το click away και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί η αγορά με περιορισμό μόνο ως προς τα τετραγωνικά του καταστήματος, στα πρότυπα δηλαδή των σούπερ μάρκετ.

Πότε ανοίγουν εστίαση και σχολεία

Η διαφαινόμενη καθυστέρηση στο άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων θα «σπρώξει» προς τα πίσω και το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης. Το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου. Μάλιστα στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι αυτό να αφορά στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων και όχι μόνο του Λυκείου. Εναλλακτικά, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα προηγηθούν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα θα χτυπήσει το κουδούνι για τα δημοτικά.

Αναφορικά δε με την εστίαση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το άνοιγμα τοποθετείται στις 19 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οι επιχειρήσεις του κλάδου να ανεβάσουν ρολά στις 12 Απριλίου. Το σίγουρο είναι, ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι και με όλους τους υγειονομικούς κανόνες.