Την ανησυχία τους αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού εκφράζουν οι ειδικοί τονίζοντας πως για να χαλαρώσουν τα μέτρα θα περάσει ακόμη καιρός. Σε συνέντευξη τους το πρωί της Παρασκευής (19/3) η Ματίνα Παγώνη και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ζήτησαν την πιστή τήρηση των περιορισμών ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν στο lockdown.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Mega o καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ η πορεία τις επόμενες δυο βδομάδες θα είναι αυξητική, ενώ καλό θα ήταν να διατηρηθεί ένα επίπεδο περιορισμού για αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για άνοιγμα με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός.

Από την πλευρά της η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών ισχυρίστηκε ότι το lockdown δεν αποδίδει και ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για να σταματήσει η πίεση του κόσμου και να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. Για την μετακίνηση από νομό σε νομό, σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι δεν είναι ότι δεν λειτουργεί το lockdown, αλλά ότι υπάρχει διασπορά σε συγκεκριμένα σημεία σημειώνοντας πως «καλό θα είναι να διατηρήσουμε ένα επίπεδο περιορισμού για άλλες δύο εβδομάδες».

«Στοχεύουμε στον ελεύθερο χρόνο, ενώ θα έπρεπε να στοχεύσουμε εκεί που περνάμε τον περισσότερο χρόνο, δηλαδή στον χώρο εργασίας», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης ζητώντας αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας. Εξήγησε δε ότι οι ώρες απαγόρευσης το Σαββατοκύριακο δεν είναι πρόβλημα ειδικά στα αστικά κέντρα για να μην υπάρχει συνωστισμός στη φάση της επιστροφής. Παράλληλα είπε πως τα κομμωτήρια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καθώς είναι με ραντεβού και σε πολλά υπάρχουν ειδικές συσκευές απολύμανσης.

Για την αύξηση ιικού φορτιού στην Κρήτη, υποστήριξε ότι αυτή οφείλεται στα μεταλλαγμένα κρούσματα και τη χαμηλή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Με τη σειρά της η Ματίνα Παγώνη, έκανε λόγο για αύξηση των τεστ και χρήση διπλής μάσκας, ενώ τόνισε πως στόχος είναι τα εμβόλια. Σημείωσε πως το lockdown δεν αποδίδει και εξήγησε πως είναι καλύτερα κάποιος να πάει σε ένα ζαχαροπλαστείο, μία καφετέρια τηρώντας τα μέτρα παρά να συνωστίζεται.

Στο κόκκινο και η Λέρος

Στο κόκκινο βρίσκεται και η Λέρος, καθώς τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Άκη Γκρέκο, δεν υπάρχουν έλεγχοι κατά την είσοδο και έξοδο από το νησί, ενώ έκανε λόγο και για διασπορά του ιού από εργάτες που μετακινούνται συχνά λόγω εργασίας.

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξή του στο Mega ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε και στο Open τονίζοντας πως αν δεν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων.

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε εκ νέου πως πρέπει να στοχεύσουμε στους χώρους εργασίας και στα μέσα μεταφοράς και ανέφερε ακόμη πως αυτή δεν είναι η κορύφωση του τρίτου κύματος.

Ζήτησε την αύξηση των τεστ στους χώρους εργασίας όπως επίσης και του ποσοστού της τηλεργασίας ή τουλάχιστον επεσήμανε πως πρέπει να εφαρμόζεται το ποσοστό που έχει ζητηθεί από τους ειδικούς (κάτι που δεν γίνεται) διαμηνύοντας πως δεν μπορούμε πια να αλληγορούμε.

Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και από τις 10 Μαρτίου «έχουν κυριαρχήσει» στην Ελλάδα ενώ είπε πως μπορούμε να δούμε τον αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ να φτάνει και τους 800.

Τέλος δήλωσε πως καλό θα είναι τα rapid test να είναι διαθέσιμα και στα φαρμακεία.