Σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της γεωργίας, με επίκεντρο την εμπορική κρίση που έχει ξεσπάσει με το ρωσικό εμπάργκο, και από την οποία αναμένεται -μεταξύ άλλων- η εξειδίκευση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τα ροδάκινα και άλλα προϊόντα.

Η Ε.Ε. έχει επεξεργαστεί εξάλλου σχέδιο κανονισμού για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, το οποίο παρουσιάζει στα κράτη-μέλη, σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή τεχνοκρατών από τις χώρες-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Θεωρείται αναμενόμενο ότι τη συνάντηση θα απασχολήσουν και οι εξελίξεις αναφορικά με τα προϊόντα -φρούτα και λαχανικά- που περιλαμβάνονταν στο πακέτο των 125 εκατ. ευρώ, ενώ οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν και άλλα προϊόντα που πλήττονται από τις ειδικές συνθήκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που λαμβάνουν συνεχώς από τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για την κάλυψη των εξόδων από την κρίση είναι 420 εκατ. ευρώ.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η πρώτη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η Ε.Ε. για τους ροδακινοπαραγωγούς, προϋπολογισμού που κατά τις εκτιμήσεις θα φτάσει στα 30 εκατ. ευρώ, αφορά την απορρόφηση αδιάθετων προϊόντων, ενώ το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα (περίπου το 1/3, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) δεν ικανοποιεί τους Ελληνες παραγωγούς.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η Ε.Ε. είναι 27 λεπτά το κιλό διαμέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Ομως η ελληνική πλευρά έχει εστιάσει τη στρατηγική της, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει αυτό το διάστημα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ροδακινοπαραγωγών με την πτώση των τιμών, πριν ακόμη από το ρωσικό εμπάργκο, λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Το πρόβλημα της απορρόφησης της παραγωγής απασχόλησε την Ε.Ε., αλλά δεν επιλύθηκε λόγω της έκτακτης εξέλιξης με τη Ρωσία. Επομένως, ανεξάρτητα με τη σημερινή έκβαση του θέματος, οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα συνεχίζονται με άλλη στόχευση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου, κατόπιν πρωτοβουλίας της ιταλικής προεδρίας, για να εξεταστεί εκ νέου η επίδραση του ρωσικού εμπάργκο στις αγορές και η διαχείριση της κρίσης.