Διασωλημένη σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου βρίσκεται μια 23χρονη μητέρα με βαριά πνευμονία λόγω κορονοϊού, η οποία εισήχθη για νοσηλεία όταν ήταν οκτώ μηνών έγκυος. Η γυναίκα υπεβλήθη σε έκτακτη καισαρική τομή τα ξημερώματα της Τρίτης, με το μωρό να νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, αλλά έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Mega, οι γιατροί ανακοίνωσαν στην 23χρονη πως πρέπει να προχωρήσουν σε πρόωρο τοκετό καθώς, η πνευμονία που της προκάλεσε ο κορονοϊός έθετε πλέον σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή της ίδιας αλλά και του μωρού που κυοφορούσε.

«Είναι μια γυναίκα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Ήταν σε τελειόμηνη φάση εγκυμοσύνης. Εντούτοις προσβλήθηκε από κορωνοϊό, έκανε μια βαριά πνευμονία. Δυστυχώς μπήκε επειγόντως σε τοκετό προκειμένου να σωθεί και το έμβρυο αλλά και η ζωή της και παραμένει διασωληνωμένη σε ΜΕΘ σε αρκετά βαριά κατάσταση» εξήγησε η Καρολίνα Ακινοσόγλου, υπεύθυνη της κλινικής Covid-19 στο νοσοκομείο του Ρίου.

Όλα ξεκίνησαν τέλη Φεβρουαρίου όταν ο πεθερός της 23χρονης, Φίλιππος Λιάκος, ένιωσε τα πρώτα συμπτώματα. «Εγώ πριν 22 ημέρες ένιωσα τα πρώτα συμπτώματα. Έκανα το τεστ, βγήκα θετικός, η γυναίκα μου αρνητική. Στην αρχή νοσούσα ελαφριά μετά άρχισα να χειροτερεύω. Στην τρίτη μέρα κόλλησε και η γυναίκα μου» τόνισε ο Φίλιππος Λιάκος.

Όπως εξήγησε για την 23χρονη «ανέβηκε ο πυρετός πριν 4-5 ημέρες στο 37,1 και ο γιατρός την ενημέρωσε να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο που εφημερεύει. Μεταφέρθηκε στο Ρίο και νοσηλεύεται από τότε» εξηγεί. Κρίσιμο είναι το επόμενο 48ωρο για την 23χρονη μητέρα η οποία ακόμη δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Αποδιασωληνώθηκε το μωρό

«Το παιδί είναι καλά. Διασωληνώθηκε αλλά λόγω της προωρότητας. Το έχουμε αποδιασωληνώσει από το μεσημέρι. Είναι σε καλή κατάσταση. Η 23χρόνη είχε πνευμονία και είναι στην Μονάδα. Κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί που εγκυμονεί είναι πολύ σπάνια. Το πιο πιθανό είναι ότι το μωρό θα είναι αρνητικό στον κορονοϊό. Στην παιδιατρική κλινική είχαμε πάρα πολλά κρούσματα. Τώρα έχουμε δύο θετικά κρούσματα και δύο ύποπτα και ένα στο Παίδων που έχει περάσει τον ιό και παρουσιάσε μια μικρή επιπλοκή» δήλωσε ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής παιδιατρικής Κλινικής Ρίου.