Υπό αυστηρούς περιορισμούς και με την ισχυρή σύσταση για αποφυγή συγκεντρώσεων – συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους γιορτάζεται η φετινή Καθαρά Δευτέρα, καθώς βρίσκεται σε ισχύ το τρίτο lockdown που επιβάλλει αποστολή SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Μπορεί το πέταγμα του Χαρταετού να επιτρέπεται, ωστόσο το έθιμο αυτό πρέπει να γίνει με σύνεση και με τις απαιτούμενες αποστάσεις, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει», λόγω της δραματικής αύξησης στις εισαγωγές covid και του κορεσμού των εντατικών.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ξεπερνούν τους 400 ημερησίως, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου υπολογίζεται σε 429 ασθενείς. Μέσα στο πρώτο 10ημερο του Μαρτίου έχουν καταγραφεί πάνω από 32.500 κρούσματα, καθώς και 433 νεκροί, ενώ εντός της εβδομάδας για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το όριο των 500 διασωληνωμένων σε ΜΕΘ (506) για το 2021.

Οι κανόνες για το πέταγμα του χαρταετού

Το πέταγμα του χαρταετού μπορεί να γίνει, αλλά μόνο εντός δήμου και εφόσον οι πολίτες μεταβούν στα οικεία πάρκα μόνο πεζή ή με ποδήλατο, αφού η μετακίνηση με τον κωδικό 6 στο SMS στο 13033 δεν επιτρέπεται να γίνεται με το αυτοκίνητο. Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα είναι αυστηροί,  προκειμένου να αποτραπούν άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας, ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα για τους παραβάτες.

Τα ψώνια για το Σαρακοστιανό τραπέζι 

Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα ορισμένα καταστήματα, προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις τελευταίες αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι. Συγκεκριμένα, ανοιχτά θα είναι τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία. Σημειώνεται ότι, οι μετακινήσεις για αγορές επιτρέπονται με την αποστολή sms με τον κωδικό 2 στο 13033 σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την οικία του αποστολές ή εντός του οικείου δήμου, όπου βρίσκεται η κατοικία του.

Τα ανοιχτά πάρκα στην Αττική

Να παραμείνουν ανοιχτά σήμερα δύο από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αθήνας, αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής.  «Πήραμε την απόφαση να διατηρήσουμε ανοιχτά το Πεδίον του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας η σημερινή συμπεριφορά. Δείχνουμε εμπιστοσύνη και θεωρώ πως η καλύτερη αστυνόμευση είναι η συνείδηση του καθενός μας», επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.