Για την πορεία του κορονοϊού, την κορύφωση της πανδημίας και τoν αριθμό των κρουσμάτων μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη (11/3) ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

«Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κορύφωσης του κύματος αυτού της πανδημίας, η οποία πιθανώς να επέλθει το πενθήμερο 20-25 Μαρτίου» είπε στον ΑΝΤ1 και εξήγησε πως «μέχρι τότε και για τις πρώτες ημέρες μετά από αυτήν την περίοδο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμαίνεται στα επίπεδα αυτών των ημερών, πότε 100-200 επάνω ίσως φθάνει και πάνω από 3.000 και πότε αντίστοιχα χαμηλότερα από τους αριθμούς των τελευταίων ημερών».

«Ουσιαστικά αποκλιμάκωση με 1.500 κρούσματα και λιγότερα θα πρέπει να αναμένουμε από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου» δήλωσε.

«Η άρση του lockdown εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο»

Εστιάζοντας στην άρση του lockdown, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ είπε ότι αυτή εξαρτάται και από το συνολικό και από το τοπικό επιδημιολογικό φορτίο.

Όπως ανέφερε μπορεί ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων να είναι ίδιος, όμως στην Αττική να έχουν μειωθεί σημαντικά και να υπάρχει αύξηση τους σε άλλες περιοχές, οπότε μπορούν να ακολουθηθούν διαφορετικές πολιτικές κατά περίπτωση.

«Κανείς δεν θέλει το lockdown, οι άνθρωποι έχουν μείνει μέσα στα σπίτια τους» ανέφερε και εξήγησε πως πρέπει σαν κοινωνία να χειραφετηθούμε από όλη αυτή την κατάσταση.

«Θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα με τα μέτρα»

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα που αφορούν την κυκλοφορία των πολιτών, ο κ. Τζανάκης είπε «θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτοί στην άθληση», ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις πολιτών, καθώς «θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα στο μέλλον».

«Θα μπορούσε το λιανεμπόριο να λειτουργούσε πιο έξυπνα» δήλωσε και τόνισε πως ο καιρός ανοίγει και θα μπορούσε η εστίαση να ανοίξει με μέτρα και σε εξωτερικούς χώρους όπως για παράδειγμα στη Σουηδία.

Ακόμη, σημείωσε ότι στην Επιτροπή των ειδικών, που εισηγούνται τα μέτρα στην Κυβέρνηση, θα πρέπει εκτός από ιατρούς να μετέχουν και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως οικονομολόγοι, ώστε οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις να αφορούν όχι μόνο το «ιατρικό κομμάτι», αλλά συνολικά τις ανάγκες της κοινωνίας.