Το Safety Gate είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα. Δημιουργήθηκε το 2003 σύμφωνα με τη γενική οδηγία για την ασφάλεια των προϊόντων. Οι πληροφορίες στο σύστημα παρέχονται από τις εθνικές αρχές στις χώρες της ΕΕ.

Το Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών δίνει τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές να ανταλλάξουν γρήγορα πληροφορίες για επικίνδυνα προϊόντα, γεγονός που επιτρέπει και σε άλλες χώρες μέλη να διερευνήσουν την αγορά τους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που εντοπίσουν το ίδιο προϊόν.

Ο αριθμός των γνωστοποιήσεων στο σύστημα για τα μέτρα που ελήφθησαν σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα μετρά τις 2253 μέχρι σήμερα. Ενώ ο αριθμός των επακόλουθων ενεργειών που πραγματοποίησαν άλλα μέλη του δικτύου ως αποτέλεσμα των γνωστοποιήσεων σχετικά με τα επικίνδυνα προϊόντα φτάνει τις 5377.

Από την έναρξη ισχύος της Γενικής Οδηγίας για την Ασφάλεια Προϊόντων (GPSD), το 2002, οι αγορές και τα προϊόντα άλλαξαν: οι διαδικτυακές αγορές έγιναν ευρέως διαδεδομένες, τα συνδεδεμένα προϊόντα χρησιμοποιούνται καθημερινά και οι νέες τεχνολογίες τροφοδοτούν ορισμένα από τα καταναλωτικά προϊόντα. Η αναθεώρηση του GPSD, η οποία θα συνεχιστεί το 2021, στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των προϊόντων στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές για τη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων, εστιάζοντας ιδίως σε τρεις τομείς που αφορούν: COVID-19, online και ανακαλέσεις.

Βασικός στόχος είναι να εγγυηθεί η ασφάλεια των προϊόντων ώστε οι καταναλωτές να είναι ασφαλείς, είτε αγοράζουν διαδικτυακά είτε εκτός σύνδεσης.

Επιπλέον, το Safety Gate έχει ανανεωθεί και προσφέρει πλέον έναν πιο ελκυστικό και φιλικό προς τον χρήστη ιστότοπο διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Ο στόχος είναι να διευκολύνεται η εύρεση και η κατανόηση πληροφοριών τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επιχειρηματίες.