Την περασμένη Πέμπτη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με τις βιβλιοθήκες στην Ελλάδα για το έτος 2008. Είναι μια στατιστική έρευνα που γίνεται κάθε 2 χρόνια και παρουσιάζει στοιχεία όπως ο αριθμός των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα (κατά περιφέρεια και κατά νομό), το μέγεθος των συλλογών τους (αριθμός βιβλίων, περιοδικών, ηλεκτρονικών μέσων), τους εργαζόμενους σε αυτές και άλλα.

Στο γράφημα παρουσιάζεται η εξέλιξη, από το 2002 μέχρι το 2008, του αριθμού:

α) των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα: μείωση κατά 6% το 2008 σε σχέση με το 2006
β) των τόμων των βιβλίων που διαθέτουν: σταθερός ρυθμός αύξησης την τελευταία οκταετία
γ) των επισκεπτών/επισκέψεων στις βιβλιοθήκες: σταθερή επισκεψιμότητα την τελευταία διετία παρά τη μείωση των βιβλιοθηκών
δ) των δανεισθέντων βιβλίων: μείωση την τελευταία διετία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά στην Ελλάδα από τις 556 βιβλιοοθήκες για το 2008, οι 499 ήταν ανοιχτές στο κοινό. Κατά μέσο όρο, 22,5 χιλιάδες κάτοικοι αντιστοιχούν σε κάθε μία βιβλιοθήκη. Στην Ιρλανδία το 2008 η αναλογία ήταν 12 χιλιάδες κάτοικοι ανά βιβλιοθήκη.

Στην περιφέρεια της Κρήτης αναλογικά με τον πληθυσμό οι βιβλιοθήκες είναι οι λιγότερες στην Ελλάδα: αντιστοιχούν 35 χιλιάδες κάτοικοι σε κάθε μία από αυτές. Από την άλλη μεριά στο Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) αντιστοιχούν 17 χλιάδες κάτοικοι ανά βιβλιοθήκη (αναλογικά είναι οι περισσότερες στην Ελλάδα).

Στο χάρτη της Ελλάδας παρουσιάζονται οι διάφορες περιφέρειες ανάλογα με την αναλογία βιβλιοθηκών/κατοίκων. Όσο πιο κίτρινη είναι μια περιφέρεια τόσο περισσότερες (αναλογικά με τους κατοίκους) είναι οι βιβλιοθήκες.

Δείτε το γράφημα:

Πηγή: thegreekgraph.wordpress.com/