Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί τόσο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και το ΠΑΣΟΚ για να βρεθεί φόρμουλα – χρυσή τομή ώστε να είναι έτοιμη για να παραδοθεί η λίστα των 6.500 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους.
 
Ο μεγάλος πονοκέφαλος ωστόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι όπως αποκαλύπτει η «Ελευθεροτυπία», το κατά πόσο η τρόικα θα κάνει δεκτό το αίτημα του υπουργού να συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι συμβασιούχοι που απολύονται βάσει δικαστικών αποφάσεων που καταργούν τις προσωρινές διαταγές για παραμονή τους στο Δημόσιο.

Βάσει υπολογισμών, η δεξαμενή αυτή, η οποία βρίσκεται στις επιλογές του υπουργείου, αριθμεί περίπου 6.500 με 7.000 υπαλλήλους και μέχρι στιγμής έχουν λυθεί 1.600 συμβάσεις από τη δικαστική οδό.

Αυτό που θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και θα την φέρει προ πολύ δύσκολων αποφάσεων, είναι το ενδεχόμενο η τρόικα να μην κάνει δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθούν στους απολυόμενους οι συμβασιούχοι. Διότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχει καταστεί σαφές από την ηγεσία του υπουργείου κατά πόσο υπάρχει εναλλακτικό πλάνο, την ώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει διατυμπανίσει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρήσει μέχρι κεραίας τα προαπαιτούμενα.