Αναμενόμενη ήταν η ένταξη της Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες» περιοχές τόνισε ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο έκρηξης στην Αττική είναι ορατό και θα προκαλέσει σοκ και δέος.

Μιλώντας στο Mega, είπε ότι διανύουμε κρίσιμη περίοδο, διότι πρέπει να προλάβουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ προέκρινε ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία και όχι η οικονομία.

«Εμάς μας στοιχειώνει ο Νοέμβριος. Η αύξηση του ιικού φορτίου είναι δυνατό καμπανάκι για μας για να αποφύγουμε την έκρηξη του τρίτου κύματος. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Με την επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων, με βάση ότι η ανοσία είναι χαμηλή και βάσει της αντοχής του ΕΣΥ, το “βλέπουμε και κάνουμε” είναι ολέθριο και οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα. Το “προβλέπουμε και αποτρέπουμε” πρέπει να υπάρχει αυτή τη στιγμή», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη, προέκρινε την «αυστηροποίηση των μέτρων, όχι μόνο των ελέγχων. Είναι κρίσιμη η φάση που διανύουμε, διότι πάμε να προλάβουμε την έκρηξη του τρίτου κύματος που θα καταστρέψει την οικονομία και την υγεία. Δεν έχουμε σπάσει την αλυσίδα διασποράς. Μετά τις 15 Ιανουαρίου δεν το καταφέραμε. Άνοίξαμε με τη χαλαρότητα, χωρίς αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και αυτό είναι το τίμημα», πρόσθεσε.

«Κατά τη γνώμη μου τα σχολεία δεν έπρεπε να ανοίξουν»

Ερωτηθείς για το αν είναι λάθος που άνοιξαν τα σχολεία και του λιανεμπορίου, τόνισε: «Κατά τη γνώμη μου τα σχολεία δεν έπρεπε να ανοίξουν για τρεις λόγους. Δεν είναι μόνο η μετάδοση από τα παιδιά σε γονείς, αλλά και η φοβερή κινητότητα και η αύξηση του συνωστισμού που παρατηρήθηκε με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Αυτό που φοβόμαστε στη Θεσσαλονίκη είναι ο συνδυασμός ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων που μπορεί να μας οδηγήσει σε τρίτο κύμα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει ανισότητα μεταξύ των μαθητών. Και τρίτον, ό,τι χάνεται στα σχολεία μπορούμε να το αναπληρώσουμε, ενώ στην οικονομία είναι δύσκολο να ανακάμψει».

Για σενάρια απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00

Αναφερόμενος στην πιθανότητα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00 στην Αττική, σημείωσε: «Υπάρχει πολύς συνωστισμός στην Αθήνα, δεν ξέρω αν η συρρίκνωση του χρόνου, μήπως οδηγήσει σε αύξηση του συνωστισμού. Υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού. Αυτό που αυτή τη στιγμή προκρίνω είναι το κλείσιμο των σχολείων».

«Το ενδεχομένο έκρηξης είναι ορατό και θα προκαλέσει σοκ και δέος στην Αττική»

Ερωτηθείς αν αντέχει η Αττική μέχρι την επόμενη εβδομάδα, είπε πως «με 200% αύξηση του ιικού φορτίου, το ενδεχόμενο μιας έκρηξης είναι ορατό και θα προκαλέσει σοκ και δέος στην Αττική. Το ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη και το απεύχομαι για τους συναδέλφους και τους πολίτες της Αθήνας. Αν πάρουμε τώρα μέτρα μπορούμε να το αποφύγουμε».