«Θύματα» των συνεχών αλλαγών στο ωράριο των φαρμακείων είναι εκείνα που ακολουθούν διευρυμένο ωράριο, τα οποία επειδή είναι δεσμευμένα από τον νόμο για τουλάχιστον ένα εξάμηνο να λειτουργούν στις ώρες των εφημεριών, δεν έχουν δυνατότητα ευελιξίας. Οπότε κάθε νέα αλλαγή τα πλήττει άμεσα.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ότι ενώ το προηγούμενο εξάμηνο περίπου 450 φαρμακεία είχαν επιλέξει διευρυμένο ωράριο, το β΄ εξάμηνο 2014, ο αριθμός αυτός έχει συρρικνωθεί στα λιγότερα από 200 φαρμακεία.

Τελευταίο «πλήγμα» είναι η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΦΣΑ να ορίσει νέο ωράριο διημερεύσεων των φαρμακείων -8 π.μ. έως 8 μ.μ. έναντι 8 π.μ. έως 11 μ.μ.- η ισχύς του οποίου ξεκινά από σήμερα.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί αναμένουν «ετοιμοπόλεμοι» και τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ποσοστό κέρδους τους. Στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης συγκαταλέγεται και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων από 19% (μεσοσταθμικά) που είναι σήμερα στο 15%, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχει ήδη αρχίσει, το υπουργείο Υγείας τηρεί σιγήν ιχθύος.