Από την αρχή μέχρι το τέλος της καριέρας του, ο Κώστας Πολυχρονίου φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του λιμανιού.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής γεννήθηκε το 1936 και το 1954 άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο. Από τα 19 του μέχρι τα 33 του δεν άλλαξε ποτέ ομάδα.

Το όνομά του βέβαια δεν συνδέθηκε μόνο ε την πορεία του στον Ολυμπιακό αλλά έγινε γνωστό κι εκτός Ελλάδας αφού κατάφερε να «εξαφανίσει» τον Πελέ στο αξέχαστο παιχνίδι της ομάδας με την βραζιλιάνικη Σάντος το 1961.

Το πρώτο του πρωτάθλημα με την ομάδα του Πειραιά το κατέκτησε σε ηλικία 19 ετών το 1955 και τα επόμενα χρόνια οι επιτυχίες συνεχίστηκαν αφού ακολούθησαν άλλα τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα Ελλάδας.

Εκτός αυτών όμως, στην καριέρα του έχει καταφέρει να κατακτήσει και 9 κύπελλα Ελλάδος, με πρώτο το 1954 όταν είχε πρωτοεισαχθεί στην ομάδα και το τελευταίο το 1968 όταν αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να «κρεμάσει τα παπούτσια του».

Όσοι τον παρακολουθούσαν να αγωνίζεται κατέληγαν στο ότι παρά το μέτριο του αναστήματός του υπήρξε ένας ποδοσφαιριστής που συνδύαζε άψογα δύναμη και τεχνική όταν μάρκαρε τους αντιπάλους του. Μάλιστα, στάθηκε και η αφορμή (με δεδομένη φυσικά τη νίκη κατά της Σάντος του Πελέ) να γραφτεί και τραγούδι από τον ρεμπέτη, Σταύρο Παγιουμτζή, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ, που εσάρωσες τη Σάντος, την ομάδα του Πελέ»…

Όταν ο Κώστας Πολυχρονίου σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ανέλαβε τα ηνία του προπονητή σε πολλές ομάδες, ανάμεσα σε αυτές κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδος.

Η οικογένειά του είχε εστιατόριο αλλά η κατοχή τους κατέστρεψε οικονομικά. Έτσι, από τα 5 του χρόνια μέχρι σήμερα ζει στην Παιανία. Παντρεύτηκε το 1963 και για να το κάνει πήρε δάνειο 60.000 δραχμών, χρήματα που του γίνονταν κρατήσεις, λίγες κάθε φορά, μέχρι που το 1967 η Χούντα του χάρισε τα υπόλοιπα χρήματα.

Ασχολήθηκε με τις ελαιοπαραγωγές και του αρέσει αυτό το «άθλημα», όπως το χαρακτηρίζει ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής διεθυντής του ΟΑΚΑ.

Σήμερα, όπως λέει στο newsbeast.gr, έχει ξεχωρίσει και θυμάται πολλές στιγμές από τη δράση του στα γήπεδα. Γέλια, χαρές, λύπες όταν το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωνε.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να ξεχάσει ότι έγινε ποδοσφαιριστής τυχαία. Από ένα σπρώξιμο κάποιου εντάχθηκε στην ομάδα και έγινε παίκτης. «Μετά από αυτό όλα ήρθαν μόνα τους» λέει.

Και συνεχίζει ότι πολλοί τον έχουν συνδέσει με τη νίκη της ομάδας του κατά της Σάντος του Πελέ ενώ στην πραγματικότητα υπήρχαν μία σειρά επιτυχίες. Κι αυτό που τον ενδιαφέρει τώρα είναι η οικογένειά του και οι κούκλες εγγόνες του, όπως λέει, που δεν τον αφήνουν στιγμή από κοντά τους, όταν είναι μαζί του.

Πάντως, ο Κώστας Πολυχρονίου, εκτός από τις εγγονές του, αυτή την περίοδο, παρακολουθεί και το μουντιάλ. Θεωρεί ότι η αποτυχία της Ισπανίας ήταν κάτι που ξάφνιασε ενώ τονίζει ότι υπάρχουν πολύ καλές ομάδες ανάμεσα τους και η Ολλανδία. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής θέλει, όπως λέει, να παρακολουθεί καλό ποδόσφαιρο και σε κάποια παιχνίδια, το έχει δει. Όμως, πιστεύει και στις εκπλήξεις, γι’ αυτό όπως επισημαίνει, είναι νωρίς για προβλέψεις.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».