«Αν αγαπάτε τα αδέσποτα σκυλιά, ειδικά τα υπέρβαρα, μην τα ταΐζετε», προτρέπουν τα μέλη της φιλοζωικής οργάνωσης «Νοιάζομαι». Όπως επισημαίνουν, «η αγάπη και η διάθεση πολλών να προσφέρουν φαγητό, κάνει κακό στα αδέσποτα», ειδικά στη Σούζη, τον Λουκουμά και τον Λάζαρο, τρία μεγαλόσωμα και ηλικιωμένα σκυλιά της Θεσσαλονίκης που δυσκολεύονται από το βάρος και τα γεράματα να σταθούν στα πόδια τους.

«Καταλήγουμε, εν μέσω καραντίνας, να κατεβαίνουμε στο κέντρο για να μαζεύουμε τις τροφές. Παρέα κι ένα χάδι χρειάζονται, όχι φαγητό. Δεν είναι λίγες οι φορές που και η Σούζη και ο Λουκουμάς, όπως και η Μπουμπού που μας άφησε πρόσφατα, πέφτουν ακόμη και στη μέση του δρόμου και τα σακατεμένα από το βάρος ποδαράκια τους δεν υπακούν για να σηκωθούν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι ένας αδέσποτος σκύλος, ο Λάζαρος που έχει στέκι την Καμάρα, «παρέμενε εκεί επί δύο μέρες αβοήθητος γιατί δεν μπορούσε να σηκωθεί και μόλις χειρουργήθηκε για ρήξη χιαστού στο ένα πόδι και χρειάζεται χειρουργείο και το άλλο».

Σύμφωνα με την Εύη Καλαϊτζίδου και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι ειδικά τα υπέρβαρα σκυλιά, χρειάζονται ειδική διατροφή που η φιλοζωική οργάνωση έχει μεριμνήσει γι’ αυτή.

«Κάνουμε συνέχεια εκκλήσεις να μην ταΐζονται καθώς καταλήγουμε να τα κάνουμε κακό. Μάλιστα, τα τρία συγκεκριμένα σκυλιά πρέπει να λαμβάνουν, μέσω της ειδικής τροφής, φαρμακευτική αγωγή για τις κατεστραμμένες αρθρώσεις τους αλλά δεν την λαμβάνουν γιατί είναι χορτάτα αφού προτιμούν τον… γύρο και τα σουβλάκια που τους προσφέρουν», εξηγεί η κ. Καλαϊτζίδου.

«Είναι ανάγκη να καταλάβουν όλοι το κακό που τους κάνουν γιατί κανείς δεν θα ανοίξει το σπίτι του να τα φιλοξενήσει όταν θα είναι εντελώς ανήμπορα για να τα προσφέρει ένα αξιοπρεπές τέλος», προσθέτει. Για την ίδια, είναι σημαντικό να καταρτισθεί από τον δήμο, ειδικό μητρώο για τα αδέσποτα, ώστε να ανατίθεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους το τάισμα των αδέσποτων προκειμένου να σιτίζονται σωστά.

«Όσοι πάλι επιθυμούν να προσφέρουν στα αδέσποτα, τους καλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας και να βοηθήσουν να φτιάξουμε σπιτάκια γι’ αυτά. Παλέτες και εργαλεία έχουμε, χέρια μας λείπουν», επισημαίνει καταληκτικά.

* Οι φωτογραφίες είναι παραχώρηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.