Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία Pfizer σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech και αναμένεται να φτάσει και στην Ελλάδα στις αρχές του νέου έτους μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη (10/11) ο καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη από το μέτωπο της πανδημίας.

Όπως εκτίμησε οι εμβολιασμοί των πρώτων ομάδων θα γίνουν Μάρτιο με Απρίλιο. «Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, μετά τα σώματα ασφαλείας και οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι. Το πρώτο κύμα εμβολιασμού θα είναι σίγουρα μέχρι το φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς και κατόπιν θα ενταχθούν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες» είπε.

Όπως όμως τόνισε: «Ασφαλείς όμως δεν μπορούμε να νιώσουμε νωρίτερα από ένα με ενάμισι χρόνο από σήμερα».

«Ο στόχος είναι να έχουμε παγκοσμίως εμβολιασμό 3,5 με 4 δις. ανθρώπων έως το καλοκαίρι του 2022» διευκρίνισε ο  Αχιλλέας Γραβάνης και τόνισε: «Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια πολύ σημαντική αντιμετώπιση της πανδημίας στο επίπεδο της κοινότητας».

Εστιάζοντας τέλος σε τυχόν μεταλλάξεις του ιού είπε πως δεν προκαλούν ανησυχία διότι τα εμβόλια που γίνονται με την τεχνολογία της γενετικής μηχανικής μπορούν να τις αντιμετωπίσουν με την αλλαγή της σύστασης του αντιγόνου.