Ομαλή είναι η σημερινή έναρξη μετά τα χτεσινά προβλήματα που παρουσιάστηκαν για περίπου 35.000 ελληνικές τάξεις που «τρέχουν» από το πρωί στο webex.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Cisco ενημέρωσε ότι θα προβεί σε περαιτέρω θωράκιση του συστήματος μετά το πέρας της σχολικής ημέρας.

Η ομαλή λειτουργία των ψηφιακών τάξεων αναμένεται να «δοκιμαστεί» και σήμερα, όταν στο σύστημα της webex «μπουν» και σχολεία από την κεντρική Ευρώπη, σε κάτι που άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οφειλόταν η χθεσινή υπερφόρτωση του συστήματος.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, έχουν ήδη υλοποιηθεί ενέργειες ενίσχυσης του συστήματος από τον πάροχο της πλατφόρμας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ψηφιακές τάξεις. Ωστόσο, μετά το πέρας της σημερινής σχολικής ημέρας, ο πάροχος θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για τη θωράκιση του συστήματος.

Κατόπιν αυτών, ένα ποσοστό εκ των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ενημερωθεί μετά το τέλος των σχετικών διαδικασιών για το νέο ατομικό τους σύνδεσμο ψηφιακής τάξης, ο οποίος θα πρέπει να αποσταλεί εν συνεχεία στους μαθητές τους. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το σύνδεσμο που είχαν μέχρι τώρα.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία υπογράμμισε την ανάγκη να συνδέονται στο σύστημα μόνη οι εκπαιδευτικοί που έχουν μάθημα, εξαιτίας της διαπιστωμένης υπερχρήσης του συστήματος.

«Η πανδημία έχει επιφέρει διεθνώς μια σειρά από επιπτώσεις και μας έχει υποχρεώσει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και λειτουργίας μας συνολικά σε μικρό χρόνο», ανέφερε η ΓΓ.

«Οι συνθήκες είναι σαφώς πρωτόγνωρες για όλους, παρόλα αυτά από την πρώτη μέρα της υγειονομικής κρίσης, από κοινού Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι και σήμερα καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες διαδικτυακής φόρτωσης που είναι πρωτοφανείς για όλον τον κόσμο», κατέληξε η ΓΓ.

 «Το σύστημα ”έπεσε” σε όλη την Ευρώπη»

Η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης «έπεσε» σε όλη την Ευρώπη, καθώς και σε περιοχές της Ασίας και της Αμερικής, η συγκυρία ήταν ότι εμείς ξεκινούσαμε την τηλεκπαίδευση σε τέτοιο εύρος, σημείωσε η γγ του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ1 το πρωί της Τρίτης (10/11).

Το πρόβλημα δεν ήταν κάτι που μπορούσε να προβλέψει το υπουργείο Παιδείας, το σύστημα έχει δοκιμαστεί και επελέγη γιατί είναι μια πλατφόρμα αξιόπιστη, που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και προσφέρεται εντελώς δωρεάν, επεσήμανε η κυρία Γκίκα.

Εδώ και καιρό συζητάμε και εναλλακτικές λύσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνει αυτή η πλατφόρμα εξαιτίας μιας συγκυρίας, πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε, «δεν αφήσαμε ούτε μία μέρα να χαθεί».

Σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί δεν έχουν σπίτι τους τον απαραίτητο εξοπλισμό, μπορούν να πάνε στο σχολείο και να κάνουν μάθημα από εκεί, ενώ οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα και από το κινητό τους.

Η κυρία Γκίκα πρόσθεσε πως τα σχολεία έχουν προμηθευτεί τάμπλετ, τα οποία μπορεί να δανείσει ο εκάστοτε σύλλογος διδασκόντων ανάλογα με τις ανάγκες οικογενειών.