Η πλατεία Ομονοίας… χωράφι και η Πατησίων επαρχιακός και όχι όπως σήμερα πολυσύχναστος δρόμος. Μια φωτογραφία – ντοκουμέντο δείχνει την άλλη όψη της Αθήνας και αποδεικνύει πως κάποτε έμοιαζε με χωριό.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας χάρη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας που τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφιοποίησε σε τεράστια ανάλυση ένα άγνωστο άλμπουμ κάμποσων αθηναϊκών φωτογραφιών (Recueil de photographies d’ Athènes et ses antiquités, offert au prince impérial), αποτυπώνει το «πρόσωπο» της μεταοθωμανικής Αθήνας.

Τραβήχτηκε περίπου 25 χρόνια αφότου η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του φωτογράφου. Όπως φαίνεται όμως το εν λόγω στιγμιότυπο έχει τραβηχτεί από την Ακρόπολη και αποτελεί μία πανοραμική όψη της πρωτεύουσας.

Πώς ήταν η Ομόνοια χωρίς την πλατεία

Στη φωτογραφία βλέπουμε πως δεν υπάρχει η πλατεία Ομονοίας και αντί για αυτή δεσπόζει ένα χωράφι. Το άδειο σημείο περιμένει να περάσουν τα χρόνια για να κατασκευαστεί εκεί η πλατεία που κυριαρχεί ακόμη και σήμερα.

Η Πατησίων

Στη φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω δεν είναι κάποιος επαρχιακός δρόμος αλλά η οδός Πατησίων. Ο τότε χωμάτινος δρόμος σήμερα είναι γεμάτος με καταστήματα, εταιρείες και σπίτια ενώ το 1858 με 1859 που εκτιμάται πως τραβήχτηκε η φωτογραφία ήταν τελείως άδειος.

Ερμού και Αθηνάς

Σήμερα αποτελούν τους πιο κεντρικούς και γνωστούς δρόμους της πρωτεύουσας. Τότε είχαν μόνο παλιά σπίτια με μικρές αυλές και παράγκες. Αραγμένες άμαξες με άλογα στέκονται μπροστά από κατώφλια στη γειτονιά των «καραγωγέων» και «χαμάληδων» όπως αποκαλούνταν τότε. Έξω από τα σπίτια φαίνονται απλωμένες οι μπουγάδες των οικογενειών.

«Η Ωραία Ελλάς»

Στη φωτογραφία φαίνονται καθαρά δύο από τις πιο ιστορικές γωνίας της τότε Αθήνας. Η Μητροπόλεως και η Αιόλου. Εκεί από τότε έως και σήμερα παραμένει το καφενείο «Η Ωραία Ελλάς». Πρόκειται για ένα στέκι διανόησης της εποχής και των δημοκρατικών Αθηναίων. Άλλωστε σε αυτό το σημείο άρχιζαν και κατέληγαν διάφορες κινητοποιήσεις, όπως για παράδειγμα τα «Σκιαδικά» μία από τις πιο ισχυρές συγκρούσεις ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομία.