Γώγος: Κρίσιμο να μειώσουμε τα νέα κρούσματα κορονοϊού πριν τον χειμώνα

«Υπάρχει επιπλέον δέσμη μέτρων για την πανδημία αν χρειαστεί» τόνισε ο καθηγητής


ΕΛΛΑΔΑ
22:14
20/09/2020
Γώγος: Κρίσιμο να μειώσουμε τα νέα κρούσματα κορονοϊού πριν τον χειμώνα
6
loading

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα στο μέτωπο του κορoνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπο Γώγο.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Γώγος σημείωσε πως παρότι «σήμερα είχαμε μια μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων πρέπει να το δούμε να συνεχίζεται για να έχουμε μια καλύτερη διάθεση απέναντι στον ιό».

Ο καθηγητής Ιατρικής σημείωσε πως αυτή τη στιγμή, «υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα» καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι αυξημένα, ενώ περισσότεροι ασθενείς Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία, ορισμένοι εξ αυτών και σε ΜΕΘ. «Όλα αυτά μαρτυρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να την αναστρέψουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Να πάρουμε μέτρα για τον κορoνοϊό πριν τον χειμώνα

«Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση» σημείωσε επιπλέον ο Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε, από τα μέσα του φθινοπώρου θα αρχίσουν να προστίθενται στα κρούσματα του νέου κορoνοϊού και εκείνα της κοινής γρίπης και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς και υπόλοιπες κοινές λοιμώξεις που μπορούν να προσβάλουν τον ίδιο ευάλωτο πληθυσμό.

«Παράλληλα είναι και ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, θα χάσουμε το πλεονέκτημα του ανοιχτού χώρου, του εξαερισμού και όλα αυτά που βοηθάνε πολύ στον περιορισμό μετάδοσης του ιού» σημείωσε επιπλέον ο καθηγητής Ιατρικής. «Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τέτοια που πρέπει να μας πιέσουν να πάρουμε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή» συνέχισε.

Υπάρχει επιπλέον δέσμη μέτρων για τον κορoνοϊό αν χρειαστεί

Ο κ. Γώγος εξήγησε ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος των ειδικών για το μέτωπο του κορoνοϊού, που αφορούν στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

«Αν τα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, δηλαδή στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, του Rt κάτω από 1 και δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων. Πάντα υπάρχει δέσμη μέτρων για κάθε φάση» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως τα ήδη ληφθέντα «μέτρα είναι αρκετά σφιχτά και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και θα ελαττώσουμε τη διασπορά».

Όπως έχει καταστεί σαφές τις τελευταίες ημέρες και όπως επανέλαβε ο κ. Γώγος «το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα, ιδιαίτερα στην Αττική».

Σημαντικό εργαλείο τα rapid tests για τον κορoνοϊό

Παράλληλα με τα νέα μέτρα στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση προανήγγειλε τη διενέργεια νέων τεστ κορoνοϊού, των λεγόμενων και rapid test που θα δίνουν αποτέλεσμα για τον ιό σε λίγα λεπτά.

Ο καθηγητής Ιατρικής εκτιμά πως τα τεστ αυτά θα είναι σημαντική βοήθεια στην αναχαίτιση του ιού. «Ένα από τα προβλήματα που έχουμε τώρα και για τον έλεγχο διασποράς σε διάφορες ομάδες πληθυσμού και για τη διαδικασία του ελέγχου και της διαχείρισης ασθενών στα τμήματα Επειγόντων περιστατικών είναι να έχουμε γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση και διαχωρισμό των θετικών από τα αρνητικά περιστατικά» εξήγησε.

Αν λοιπόν τα rapid test αποδειχθούν αξιόπιστα, που σύμφωνα με τον κ. Γώγο, φαίνεται πως θα είναι, τότε οι ειδικοί θα έχουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για ταχύτατη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων κορoνοϊού.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar satrapis

  ΑΑ ρε Γώγω ψυχάρα !!!
  Αυταπάρνηση !!! μέχρι και Κυριακή βγαίνεις στα κανάλια για να ενημερώσεις τον κόσμο!!!!
  Λογικό !!! που να φτάσουν μόλις 6 μέρες την εβδομάδα, για τόσο μεγάλο όγκο προβλέψεων.
  Άσε που είναι κι ο άλλος ο αντιπαθητικός ο Σήψας, που παραμονεύει να του πάρει τη δουλειά !!!
  Άραγε ρε Γώγω, κοιμάσαι τα βράδια ??? Τις Ερινύες να προσέχεις γιατί μαζεύονται σιγά σιγά κι απειλητικά.
  Καλά τα λεφτά, αλλά υπάρχει και η συνείδηση, αν σας έχει μείνει καθόλου από δαύτη !!!

 2. avatar ΕΕΕ

  Βέβαια αλλιώς πώς θα αφήνουμε τους τουρίστες την άνοιξη να μας γεμίσουν πάλι κράτος ότι ναναι

 3. avatar Αρρωστεια

  Περίμενε να ξεπουλήσουν τα καράβια με τα pcr τεστ πρώτα τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία και θα τα ζητάνε οι δάσκαλοι γ τα παιδιά κάθε βδομάδα και μετά βαράμε και τα άλλα. Σιγά σιγά , όλοι θα ασελγησετε. Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν τον σηκώνει. Ο άλλος τράχηλος όμως όχι μόνο τον σηκώνει αλλά τον χωνεύει........κιόλας άμα λάχει.

 4. avatar Κοκο

  Να αγοράσουμε ξύλα για το τζάκι;

 5. avatar Ένας φίλος

  Γώγο, ως έξυπνος άνθρωπος που είσαι, καλύτερα να αρχίσεις να αποστασιοποιείσαι από το υπόλοιπο παρεάκι της ρεμούλας και της διαπλοκής. Τα rapid test δεν έχουν δοκιμαστεί πουθενά στον κόσμο, αλλά εμείς ως καλά και πρόθυμα παιδιά τρέξαμε να τα αγοράσουμε. Έχεις πολύ περισσότερα να χάσεις με το να εκτίθεσαι από αυτά που σου έχουν τάξει.

  1. avatar Rapid tests

   Γίνονται ήδη σε πολλές χώρες και σε λίγο θα γίνονται σε όλες.Είναι τρομερά σημαντικά και αν ακόμα δεν είναι πολύ αξιόπιστα θα γίνουν πολύ σύντομα.Επίσης δεν υπάρχει τεστ με ειδικότητα και ευαισθησία 100%,υπάρχουν πάντα ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα ,όπως με όλα τα τεστ στην ιατρική.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει