Οι μνήμες από την εθνική τραγωδία στο Μάτι δεν θα σβήσουν ποτέ. Θα είναι πάντα νωπές στο μυαλό όλων των Ελλήνων να θυμίζουν τους ανθρώπους που πάλεψαν να βγουν ζωντανοί από τις φλόγες και δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Γράφει ο Γιάννης Κέμμος

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Έναν χρόνο πριν από το φετινό καλοκαίρι και έναν χρόνο μετά τους 102 νεκρούς το newsbeast.gr έκανε αυτοψία στους δρόμους του Διονύσου, της Πεντέλης και της Κηφισιάς. Οι καταγγελίες τότε, οι οποίες επαληθεύτηκαν από το ρεπορτάζ, έλεγαν πως τόνοι από κομμένα κλαδιά και ξερά χόρτα, που προηγουμένως είχαν μαζευτεί σε σωρούς, παρέμεναν στις άκρες και τις γωνίες των δρόμων για εβδομάδες, αποτελώντας κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η επικοινωνία μας τότε με τους δημάρχους των δήμων αυτών, έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην έγκαιρη και γρήγορα αποκομιδή των υλικών αυτών.

Φέτος αυτή η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Περάσαμε από τα ίδια σημεία, τους ίδιους δρόμους και πραγματικά έπρεπε να ψάξουμε πολύ για να βρούμε σημεία όπου σωροί από κομμένα κλαδιά και ξερόχορτα είχαν μείνει στο δρόμο εν αναμονή αποκομιδής. Ουσιαστικά οι κεντρικοί δρόμοι των δήμων είναι πεντακάθαροι ενώ ελάχιστα είναι τα σημεία στους μικρότερους δρόμους και τα στενά που κάποιοι σωροί περιμένουν τις επόμενες μέρες τα φορτηγά του δήμου για να τα μαζέψουν. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδοσιακά σημεία απόθεσης τέτοιων ξερόκλαδων και ξεροχορτών δίπλα σε κάδους σκουπιδιών που όμως φέτος ήταν απόλυτα καθαρά.

Φωτογραφία από την περιοχή του Διονύσου

Παρόλα αυτά, σε σχέση με το 2019, η φετινή εικόνα δείχνει να είναι σαφώς διαχειρίσιμη από τους δήμους, που φαίνεται να έκαναν τα σωστά βήματα για να περιορίσουν το πρόβλημα που θα μπορούσε να γίνει αιτία για το ξέσπασμα κάποιας πυρκαγιάς.

Αντίθετα, κακή εικόνα παρουσιάζει η περιοχή στους Θρακομακεδόνες. Οι σωροί ξερών κλαδιών και ξερών χόρτων βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κεντρικό δρόμο ακόμα και λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία της περιοχής.

Βουνά από ξεραμένα χόρτα στους Θρακομακεδόνες

Δυστυχώς η αποκομιδή των υλικών αυτών φαίνεται πως έχει καθυστερήσει, πράγμα επικίνδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι η περιοχή βρίσκεται στις παρυφές της Πάρνηθας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό, με τέσσερα μόλις φορτηγά έχουν γίνει περισσότερα από 42 δρομολόγια για να απομακρυνθούν τα υλικά από τους δρόμους, παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις κάτι που επιβεβαιώνεται και από το φωτορεπορτάζ στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία της περιοχής.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr:

Πευκοβελόνες και ξερά χόρτα στους Θρακομακεδόνες
Εικόνα από τους Θρακομακεδόνες
Γεμάτες σακούλες σκουπιδιών στους Θρακομακεδόνες
Ξερά χόρτα και κλαδιά στους Θρακομακεδόνες
Εικόνα από τους Θρακομακεδόνες
Ξερόχορτα στους Θρακομακεδόνες
Θρακομακεδόνες
Φωτογραφία από τον Διόνυσο
Λίγα από τα σημεία όπου βρίσκονται ξερά χόρτα στον Διόνυσο
Λίγα ξερά χόρτα εντοπίστηκαν στην Πεντέλη
Φωτογραφία στη διαδρομή από Διόνυσο προς Πεντέλη
Σακούλες με ξερά χόρτα στην Πεντέλη
Εικόνα από την Πεντέλη
Η Λεωφόρος Θησέως

Φωτογραφίες από τα σημεία όπου εντοπίστηκαν λίγα ξερά χόρτα στην Κηφισιά: