«Οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, να πεθάνουν, να μεταδώσουν τον ιό»

Τι προβληματίζει τους ειδικούς – Ποιο το μήνυμά τους στις μικρότερες ηλικίες


ΕΛΛΑΔΑ
12:26
02/08/2020
«Οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, να πεθάνουν, να μεταδώσουν τον ιό»
13
loading

Τα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται σε έξαρση στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να προβληματίζονται αναφορικά με τη συμπεριφορά των νέων απέναντι στον ιό.

«Σαφώς και η αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 τις τελευταίες ημέρες στα μεγάλα αστικά κέντρα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα κρούσματα δεν προέρχονται αποκλειστικά από το εξωτερικό, αλλά σημαντικός αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν αναφέρουν επαφή με άλλον ασθενή ή ταξιδιώτη από το εξωτερικό. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον επίνοσο πληθυσμό της χώρας και το δυναμικό εξάπλωσής του τόσο από συμπτωματικούς ασθενείς όσο και από ασυμπτωματικούς φορείς», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Η συμπεριφορά των νέων στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες οφείλεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική, ωστόσο οι νέοι είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό σε επίνοσα άτομα. Βέβαια, οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους τόσο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης όσο και με μακροχρόνιες επιπλοκές. Επιπλέον, μια ήπια λοίμωξη σε ένα νέο άτομο δεν συνεπάγεται εξίσου ήπια λοίμωξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όπου η νόσος COVID-19 μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων».

Ο κ. Δημόπουλος σχολιάζει και την επαναφορά του μέτρου για την χρήση μάσκας, τονίζοντας ότι είναι «ένα απαραίτητο μέτρο με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά δεδομένα. Η σωστή τοποθέτηση, χρήση και απόρριψη της μάσκας βοηθάει στη μείωση της διασποράς του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, όπως υποστηρίζουν και τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα».

Πρέπει να πλησιάσουμε τους νέους

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Έφη Φουσέκη, στις αρχές Μαΐου, είχε εξηγήσει απαντώντας στο ερώτημα «γιατί οι νέοι δεν σέβονται τους περιορισμούς;». ότι ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει μέσα από τα μηνύματα προστασίας να απευθυνθούμε στην ηλιακή ομάδα κάτω των 40 και αυτό οδηγεί στην ανάγκη αφενός να σχεδιαστούν νέα μηνύματα που να απευθύνονται σε αυτούς τους ανθρώπους και αφετέρου, να ενταθεί η προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους με άλλους τρόπους, όπως μέσω των social media που χρησιμοποιούν περισσότερο. «Τα νέα μηνύματα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο που θα μιλούν στη δική τους την καρδιά. Να στοχεύσουν στην ευαισθησία τους για τις γενιές που κινδυνεύουν και στο ενδεχόμενο να επανέρθουν μέτρα που θα φέρουν περαιτέρω προβλήματα οικονομικά και ανεργίας».

Δεν είναι δόκιμο να συζητάμε για δεύτερο επιδημικό κύμα

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σε ερώτηση για δεύτερο επιδημικό κύμα, ανέφερε ότι θα πρέπει να ανατρέξουμε στη σχετική απάντηση που έδωσε ο διεθνούς φήμης καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Anthony Fauci. «Δεν είναι δόκιμο να συζητάμε για δεύτερο επιδημικό κύμα τη στιγμή που ουσιαστικά βρισκόμαστε στο αρχικό κύμα της πανδημίας COVID-19. Μπορεί στη χώρα μας η επιδημιολογική καμπύλη να είναι σημαντικά καλύτερη συγκριτικά με την περασμένη άνοιξη, ωστόσο δεν φτάσαμε στο σημείο ώστε να θεωρήσουμε ότι το αρχικό επιδημικό κύμα εξαλείφθηκε. Με βάση και τη διεθνή εμπειρία, είναι σαφές ότι μια νέα έξαρση των κρουσμάτων είναι πιθανή, γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής. Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η περαιτέρω πορεία της επιδημίας στη χώρα μας».

Έγκριση και διαθεσιμότητα εμβολίων

Η επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία εμβολίων για τον SARS-CoV-2 έχει προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση και ανταπόκριση: περισσότερα από 120 υποψήφια εμβόλια για τον ιό SARS-CoV-2, διαφορετικών τύπων, έχουν αναπτυχθεί εντός των πρώτων 5 μηνών του 2020. Πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη μελετών φάσης 3 σε δύο διαφορετικά εμβόλια (mRNA-1273 και ChAdOx1 nCoV-19) τα οποία έδειξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ως προς την ικανότητα επαγωγής ανοσιακής απόκρισης σε πρώιμες μελέτες. Η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων στις μελέτες φάσης 3 αναμένεται να οδηγήσει σε έγκριση των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές και ακολούθως θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή. Γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα και σε περίπτωση έγκρισης, ένα εμβόλιο δε θα είναι άμεσα διαθέσιμο για το σύνολο του πληθυσμού, επομένως οι πληθυσμιακές ομάδες που κρίνεται σωστό να προηγηθούν είναι όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο (άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια πνευμονική ή νεφρική νόσο, άλλες συννοσηρότητες), καθώς και οι επαγγελματίες υγείας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Zeppelin

  Ψυχραιμια!!! Λιγη προσοχη χρειαζεται.... ουτε ο πανικος μας συμφερει ... ουτε και η αδιαφορια... μας αρεσει δε μας αρεσει ο ιος υπαρχει....και μας δυσκολευει τη ζωη... η αληθεια ειναι πως ολοι κινδυνευουν... υπομονη λοιπον...

 2. avatar Covid-19 = γρίπη +φθινόπωρο + χειμώνα =κάθε χρόνο !

  Τι προβληματίζει τους ειδικούς ; το ότι ανήκουν σε μια παγκόσμια ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΦΙΑΣ !

 3. avatar Dasparil

  and how many people bellow 50 have died.... and how many people bellow 40 with no pre-existing conditions ? 9 ?

 4. avatar τελικά Αποφασίστε

  Και πείτε μας κάποια φορά είναι αλήθεια γιατί μας έχετε πρήξει Τι [...] το χειμώνα πώς λέγατε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν.....

 5. avatar Savvidis

  Επίσης ως νέος μπορείς να πάθεις καρκίνο, τροχαίο δυστύχημα, καρδιακο, νευρολογικες παθήσεις κλπ κλπ.

 6. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Πόσο γελοίοι..
  Η μοναδική χώρα που μιλάει για νέους..
  Πάρτε ψυχοφαρμακα ελεύθερα, δεν κολλάς..

 7. avatar Κλεων

  Eγω κυκλοφορω ενα μηνα τωρα και δεν εχω πετυχει πουθενα ελενχο!
  Ουτε σε παραλια...ουτε σε εστιατοριο...ουτε στο κεντρο της Αθηνας!
  Οι ελενχοι γινονται μονο με συνεννοηση και μπροστα στις καμερες!!!
  Ολο τον υπολοιπο καιρο δεν ελενχετε κανενας!!!!

 8. avatar Μιλώντας για πιθανότητες

  Και βγαίνοντας από το σπίτι μπορεί να σε χτυπήσει κανενας κεραυνός αλλά δε βλέπω καμία απαγορευση κυκλοφορίας !

  1. avatar Aris….

   ΤΩΡΑ νομιζεις οτι πεταξες εξυπναδα? ...καμια σχεση αυτο που λες........................................................................................

 9. avatar ΠΑΝAΓΙΩΤΗΣ – ΜΟΣΧΑΤΟ

  ΜΜΕ το ψέμα έχει κοντά πόδια, ο Μητσοτάκης είναι πολύ λίγος και δυστυχώς η πραγματικότητα σας πρόλαβε. Το κατάλαβε ο λαός γρηγορότερα από όσο περιμένατε .Φυσικά και σας φταίνε οι νέοι.Αν χρειαστεί αυτούς θα κλείσει μέσα και θα βγαίνουν με sms.Αυτοί θα δημιουργήσουν τις φασαρίες το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Άλλωστε οι μεγάλοι σε ηλικία έχουν ψηφίσει ΝΔ και δε συμφέρει τη κυβέρνηση επιπλέον οργή από αυτούς μετά και την εξαπάτηση με τα αναδρομικά. ΤΕΛΙΚΑ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ

  1. avatar Αλελο

   Να ξανααρχισεις τα ψυχοφαρμακα επιβαλλεται

 10. avatar τρομοκρατια,!

  μπορει να βρω και ενα λαχειο στι δρομο ......

 11. avatar Aλεξ

  Οι ιδιοι....\"ειδικοι\" ελεγαν πριν λιγο καιρο οτι το προβλημα το εχουν οι..μεγαλοι σε ηλικια ανθρωποι και οι ευπαθεις...τωρα τι γινεται παλι...???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει