Στην Ύδρα βρέθηκε σήμερα Πέμπτη, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η κ. Δασκαλάκη αλλά και τα Μέλη της Ολομέλειας, Καθηγητές Παναγιώτης Ροϊλός, Νίκος Κανελλόπουλος και Ναπολέων Μαραβέγιας είχαν την ευκαιρία να «συνομιλήσουν» με μερικές από τις σπουδαιότερες και πιο ένδοξες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, όπως αυτές διασώζονται στο Δημαρχείο και την Μητρόπολη της Ύδρας, την Ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη και το μοναδικό Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, εκεί όπου βρίσκεται η ταριχευμένη καρδιά του μεγάλου ήρωα του 1821 Ανδρέα Μιαούλη.

Η Διαθήκη του Παύλου Κουντουριώτη, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

«Βιώσαμε σήμερα τις αξίες της Ελληνικής Επανάστασης. Την αγάπη για την ελευθερία, τον ηρωισμό, τη θυσία, την αλληλεγγύη. Είμαστε μπροστά στην ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη. Ενός από τους ήρωες που έδωσαν τα πάντα για την Ελληνική Επανάσταση, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Είδαμε να ζωντανεύουν μπροστά μας οι μνήμες του χθες. Είδαμε να ζωντανεύουν οι αξίες του τότε» ανέφερε με διάχυτη συγκίνηση η Πρόεδρος της Επιτροπής από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, ένα πραγματικό «κόσμημα» πολιτισμού στο νησί, που συνδυάζει το ιστορικό παρελθόν με εμπειρίες εικονικής και διαδραστικής περιήγησης στους χώρους του.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στο Μουσείο όπου εκτίθεται σπάνιο υλικό μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Μιαούλη, το σπαθί του βασιλέα Όθωνα αλλά και η διαθήκη του Παύλου Κουντουριώτη, του θρυλικού αρχηγόυ του στόλου και του θωρηκτού «Αβέρωφ» που χρημάτισε δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η διαθήκη καταλήγει με την εξής φράση: «Όλη η στοργή ανήκει εις την Ύδραν, όλη μου δε η ψυχή εύχεται προς τον Θεόν διαπύρως να φυλάττη την Ελλάδα».

Το σπαθί του βασιλιά Όθωνα, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

«Είναι τεράστια τιμή και συγκίνηση να στεκόμαστε εδώ, δίπλα στην ταριχευμένη καρδιά του Μιαούλη, που δεν είναι μόνο η καρδιά της Ύδρας, αλλά η καρδιά ολόκληρης της Νησιωτικής Ελλάδας, ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι μία καρδιά που παραπέμπει στο παρελθόν, δείχνει όμως προς το μέλλον, που, όπως έχουμε πει, είναι η βασική προτεραιότητα της Επιτροπής 2021», ανέφερε το Μέλος της Ολομέλειας Παναγιώτης Ροϊλός.

Ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας. Μαζί με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η Ντίνα Αδαμόπουλου του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, και η Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στα Γενικά αρχεία του κράτους.

Η Ύδρα της Επανάστασης

Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης στο κτίριο του Δημαρχείου, το οποίο συστεγάζεται με την Μητρόπολη της Ύδρας. «Αν δεν σταματήσει η Ύδρα τον αγώνα, δεν θα σταματήσει η Επανάσταση στην Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια, τα οποία καταγράφονται στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Δήμαρχος, περιέγραψε τον απαράμιλλο ηρωισμό που επέδειξαν οι Υδραίοι το 1821 η Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ακολούθησε.

Εικόνα από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Από τη μεριά του, ο κ. Κουκουδάκης μίλησε για την ιστορία της Ύδρας και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην Επανάσταση, ενώ αναφέρθηκε και στην εφημερίδα «Ο Φίλος του Νόμου» που κυκλοφόρησε το 1823 με σκοπό να προβάλει ειδήσεις για την Επανάσταση και να συμβάλει στο αίτημα για πολιτική αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους.

Ο τάφος του Λάζαρου Κουντουριώτη

Από τη συστράτευση του 1821 στη συστράτευση του σήμερα

Ο Δήμαρχος Ύδρας αναφέρθηκε ακόμη σε σημαντική πρωτοβουλία που αφορά  σχέδιο αδελφοποίησης της Ύδρας με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Θα πραγματοποιήσουμε τελετή αδελφοποίησης μέσα στον Ιούλιο. Εάν δεν υπήρχαν οι στόλοι και των τριών αυτών νησιών, δεν θα τα καταφέρναμε. Χρειαζόταν η παρουσία και των τριών νησιών για να αντιμετωπιστούν οι Οθωμανοί» υπογράμμισε.

Το σπίτι του Λάζαρου Κουντουριώτη

«Αυτού του είδους τη συστράτευση χρειαζόμαστε και σήμερα για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Μέσα από τις θυσίες και την προσφορά αυτού του τόπου, αυτών των νησιών, η Ελλάδα βρίσκεται εδώ που είναι σήμερα. Η συνεργασία, η συστράτευση με άλλους ανθρώπους που επιδιώκουν τον ίδιο στόχο, αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει και σήμερα. Η συστράτευση αφορά σήμερα μιαν άλλη επανάσταση για να καθορίσουμε τη ζωή της χώρας μας τα επόμενα χρόνια».

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη
Στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Το «Αρχείο Επαναστάσεως 1821 – 1827» στο Δημαρχείο Ύδρας
Εικόνα από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, υπογράφει το βιβλιο επισκεπτών στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.